Károkozásért perelhetők a tüntetésszervezők

Vágólapra másolva!
A gyülekezési törvény szerint kártérítést követelhet a tüntetés szervezőjétől az, akinek a demonstráció miatt kára keletkezett - ezt hirdette közleményben a Dunakeszi Rendőrkapitányság. Kolláth György alkotmányjogász szerint viszont csak akkor lehet kártérítésre számítani, ha a demonstráció jogellenes volt.
Vágólapra másolva!

Kártérítésért beperelheti a tüntetés szervezőjét, akinek bizonyíthatóan kára keletkezett a demonstráció miatt - hívta fel a a Dunakeszi Rendőrkapitányság közleménye a térségben élők figyelmét, miután a gödi Forradalmi Nemzeti Bizottmány nevű szervezet bejelentette, hogy februártól két hónapig minden munkanap forgalomlassító akciót tart a 2/A úton.

Korbel Sándor, a Dunakeszi Rendőrkapitányság osztályvezetője hétfőn megerősítette ezt az állítást az MTI-nek, hozzátéve, hogy erre a gyülekezési törvény ad módot. A gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény 13. paragrafusa szerint: "a rendezvény résztevője által okozott kárért a károsult harmadik személlyel szemben a szervező a károkozóval együtt egyetemlegesen felelős. A szervező mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a rendezvény szervezése és megtartása során úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható."

Kolláth György alkotmányjogász a törvényi rendelkezést úgy értelmezte az MTI kérdésére, hogy csak akkor nyújtható be kártérítési igény, ha a demonstrációt jogellenesen tartották, vagyis a tüntetést nem jelentették be vagy az a bejelentésben foglaltaktól eltérő volt.

Megjegyezte, a spontán tüntetésnek nincs szervezője, így a felelőst ebben az esetben nem is lehet megnevezni. Az alkotmányjogász elmondta azt is, hogy ilyen jellegű kártérítési kereset benyújtásáról nincs tudomása, holott véleménye szerint erre "nagy szükség és mód lett volna".

"Senkinek nincs olyan alkotmányos szabadságjoga, amely egy másik ember szabadságjogát tönkreteszi" - mondta Kolláth György. Szerinte az elmúlt hónapokban "több olyan eset volt, amikor túllépték a demonstrálók a törvényi kereteket, és az kártérítési felelősséget is maga után vont volna". Kolláth felidézte, hogy nem kaptak kártérítést azok, akiknek kirakatát a tüntetők bezúzták vagy autóját felgyújtották.

"Elemi dolog volna, hogy az ilyen tüntetések szervezőit találják meg és büntessék meg, és ezért kell a demonstrációk során egy bejelentő, aki polgárjogi felelősséget visel mindenért" - tette hozzá.