Elfogták a szemétügy egyik fő gyanúsítottját

Vágólapra másolva!
Rendőrkézre került egy férfi, akit az illegális szemétbehozatal egyik fő felelősének tartanak a hatóságok. A férfit a Ferihegyi repülőtéren fogták el, mikor épp leszállt a gépről. A parlament környzetvédelmi bizottságának elnöke szerint egyetlen bűnözői csoport felelős az összes báláért.
Vágólapra másolva!

A Ferihegyi repülőtéren őrizetbe vették az egyik érkező gépről kiszálló P. Ferenc kiskőrösi lakost, akit a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság az illegális szemétimporttal összefüggésben körözött - mondta Mihályné Bornemisza Eleonóra, a megyei kapitányság szóvivője. A férfit a Kecskemétre szállították, délután pedig előzetes letartóztatásba helyezték.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya hétfőn adott ki elfogató parancsot P. Ferenc ellen, hulladékgazdálkodás megsértése bűntett gyanúja miatt. A férfi annak a Csengőd melletti szeméttárolónak a tulajdonosa, ahol korábban illegálisan Magyarországra szállított, bálázott háztartási hulladékot találtak. Mihályné az [origo]-nak megerősítette, hogy P. Ferencnek a gyanú szerint "jelentős szerepe volt" a szemétimportban.

A kiskőrösi férfi a rendőrség szerint a Németországból illegálisan behozott bálázott szemetet csengődi telephelyén tárolta, valamint onnan több helyre, így többek között a Pest megyei Délegyházára is elszállította. A Soroksáron csütörtökön talált szemétbálák elhelyezésével is őt gyanúsítják.

Katona Kálmán, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának MDF-es elnöke az [origo]-nak azt mondta, információi szerint az eddig talált, Németországból származó szemétbálákat mind egyetlen csoport hozta be az országba és helyezte el különböző telephelyeken. A bizottság jövő hét csütörtökön rendkívüli ülést tart a szemétimport ügyében.

A december eleje óta tartó nyomozás során már több mint 4000 bála, illegálisan Németországból behozott szemétbálát találtak. A négy megyére kiterjedő nyomozást a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon egyesítették. Eddig 16 helyen találtak az illegálisan behozott hulladékból, több mint tíz gyanúsítottat hallgattak ki, a ma elfogott férfivel együtt már öt ember van előzetes letartóztatásban.

A rendőrség már több gazdasági társaság ellen folytat nyomozást, melyek közül az egyik legnagyobb szemétimport bonyolítója a kunbajai székhelyű, Szinkron 99 Kft., amelynek a cégbejegyzés szerint az a H. Istvánné az ügyvezetője, aki Kunbaja polgármesterének a felesége. Az előzetes letartóztatásban lévő személyek között van a polgármester is.

[origo]/MTI