Feloszlathatják a budaörsi önkormányzatot

Vágólapra másolva!
Hétfőn lejárt a határidő, amelyet a közigazgatási hivatal vezetője adott Budaörs önkormányzatának, hogy alpolgármestert válasszon, de a városnak továbbra sincs helyettes vezetője, mert a pártok október óta nem tudnak megegyezni. A helyi ellenzéknek nem is sürgős.
Vágólapra másolva!

Ha nem szüntetik meg január 15-ig a mulasztásos törvénysértést, a hivatal meg fogja tenni a "rendelkezésére álló jogi lépéseket" - közölte még decemberben a Pest Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője a budaörsi önkormányzattal. A képviselő-testület azzal vonta magára a figyelmet, hogy október 1. óta nem tud alpolgármestert választani. A határidő hétfőn lejárt, de a rendkívüli testületi ülésen ismét nem sikerült helyettest választani.

Forgács Imre, az időközben létrejött Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője az [origo] érdeklődésére azt mondta, nemcsak Budaörssel, hanem 12 másik Pest megyei településsel és egy fővárosi kerülettel van hasonló problémájuk. Egyelőre megvárják, míg beérkeznek a testületi ülések jegyzőkönyvei, és a jövő héten határoznak, milyen szankciót alkalmazzanak a törvénysértő önkormányzatokkal szemben.

Mint arról korábban az [origo] is beszámolt, Budaörsön a problémát az okozza, hogy ősszel ismét a várost 1990 óta vezető SZDSZ-es Wittinghoff Tanmást választották polgármesteré, de a képviselő-testületben a jobboldal szerzett többséget, miután az MSZP-SZDSZ és a Fidesz-KDNP szövetség egyaránt tíz-tíz, míg a jobboldallal együttműködő Budaörsi Vállalkozók Egyesülete három képviselői helyet szerzett.

Vágó Csaba, a polgármesteri kabinet vezetője szerint a baloldal kész lenne a kompromisszumra, hiszen a polgármester hétfőn a jobboldal által kifogásolt Szabóné Müller Tímea helyett új jelöltet állított, és azt is felajánlotta, mellette legyen egy fideszes alpolgármester is, esetleg a vállalkozók egyesülete is jelöljön egy helyettest. Vágó szerint a város mérete ezt indokolná. Kérdésünkre elmondta, tartanak tőle, hogy a közigazgatási hivatal a végső eszközhöz nyúl, és kezdeményezi a testület feloszlatását.

Nagy Tamás, a Fidesz frakcióvezetője az [origo] kérdésére azt mondta, nekik nem a jelölt személyével volt gondjuk, hanem továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy Budaörsnek egyetlen, jobboldali alpolgármestere legyen, és várják a polgármester ajánlatát, hiszen csak neki van joga helyettest jelölni. Nagy szerint nincs komoly probléma Budaörsön, hiszen a polgármesteri hivatal működik, a bizottságok dolgoznak, és a 2007-es költségvetés is készül. Úgy fogalmazott, hogy az alpolgármester személye nem lényegtelen, de nem is a legfontosabb kérdés a városban.

Ha a testület hat hónappal a választások után sem képes alpolgármestert választani, a közigazgatási hivatalnak jogában áll kezdeményezni a feloszlatását az önkormányzati miniszternél. A kormány ezután az Országgyűléshez fordulna, amely az Alkotmánybíróság véleményét kikérve feloszlathatná a testületet.

Kovács Áron