Béna kacsát csináltak a pártok Budaörsből

Vágólapra másolva!
Még a napirendet sem volt képes megszavazni a Magyarország legfejlettebb városaként számon tartott Budaörs képviselő-testülete, így több mint egy hónappal a választások után is béna kacsaként működik. A konfliktus oka, hogy a választók liberális polgármesternek, de jobboldali többségű testületnek szavaztak bizalmat, a két oldal pedig szinte semmiben nem ért egyet.
Vágólapra másolva!

Pénteken Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester - aki SZDSZ-színekben, MSZP-támogatással indult októberben - kísérletet tett arra, hogy alpolgármestereket jelöljön az önkormányzat képviselő-testületének, de nem járt sikerrel. A jobboldal ugyanis azt javasolta, vegyék le a napirendről az alpolgármester-választást és helyette inkább hozzák létre a bizottságokat. Miután a polgármester erre nem volt hajlandó, a jobboldal nem szavazta meg a napirendet, így fél óra alatt véget ért az ülés.

Az október 1-i választások eredményeként a polgármesteri posztot továbbra is a várost 1990 óta vezető Wittinghoff tölti be, de a képviselő-testületben a jobboldal szerzett többséget, miután az MSZP-SZDSZ és a Fidesz-KDNP szövetség egyaránt tíz-tíz, míg a jobboldallal együttműködő Budaörsi Vállalkozók Egyesülete három képviselői helyet szerzett.

A vita hátterében az áll, hogy a jobboldal azt szeretné, ha csak egy alpolgármestere lenne Budaörsnek, az ő soraikból. A polgármester azonban azt javasolja, hogy egy kormánypárti és egy ellenzéki helyettest válasszanak. A törvény szerint az alpolgármestereket a polgármester jelöli, de a testület választja meg, így megegyezés nélkül nem lehet előre lépni.

Nagy Tamás, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője az [origo]-nak azt mondta, szerintük az lenne "költséghatékony, ésszerű és korrekt", ha egyetlen alpolgármestere lenne a városnak. Nagy azt is kifogásolja, hogy a polgármester előterjesztésében nem szerepelt név, csupán egy kipontozott vonal. "Ha a polgármesternek van javaslata, írja le" - mondta.

Wittinghoff ezzel szemben az együttműködés szükségességét hangsúlyozva a több alpolgármester mellett érvelt . Az [origo]-nak azt mondta, nincs baja azzal, hogy valaki élni akar a többségével, de a Fidesz szerinte kizárólagosságra törekszik, és meg akarja akadályozni, hogy a kormánypártok - amelyek a legnagyobb, vele együtt 11 fős frakciót alkotják - is alpolgármestert adjanak.

A másik vitatott kérdés a bizottságok létrehozása volt. Ezt Wittinghoff azért nem vette napirendre, mert nem volt róla előzetes megegyezés. A polgármester szerint a Fidesz a bizottsági elnöki posztok 75 százalékát akarja magának, amibe a balliberális oldal nem menne bele. Nagy Tamás ezzel szemben megmutatta az [origo]-nak azt a levelet, amelyben ajánlatot tettek az MSZP-SZDSZ frakciónak. Ebben az szerepel, hogy a nyolc bizottságból hármat vezetne a kormányoldal, négyet a Fidesz-KDNP, míg egy jutna a vállalkozók egyesületének.

A polgármester azért sem volt hajlandó tárgyalni a bizottságokról, mert szerinte azok felsorolását a szervezeti és működési szabályzat tartalmazza, annak módosítását pedig csak ő, a jegyző vagy egy még nem létező bizottság terjesztheti elő. Nagy Tamás ezzel nem ért egyet, szerinte módosítást bármely képviselő beterjeszthet. Nagy azt mondja, Wittinghoff csak azért blokkolja a bizottságok felállítását, mert nem hajlandó elfogadni, hogy a jobboldal adja az alpolgármestert.

Wiitinghoff ezzel szemben azt is állítja, a Fidesznek irreális követelései vannak. Szerinte a jobboldali képviselők megüzenték, hogy le akarják váltani a jegyzőt, amire a polgármester úgy reagált: "Nem fogadok el ultimátumokat!" Nagy Tamás viszont azt mondta, valóban beszéltek arról, hogy esetleg új jegyzőre lenne szükség, de ilyen irányú javaslatot hivatalosan nem tettek. "Ha lesz ilyen javaslat, akkor megtesszük írásban" - mondta.

Az álláspontok egyelőre megmerevedtek, mindkét fél a másiktól várja, hogy engedjen. Wittinghoff a jövő hét keddre hívott össze újabb testületi ülést, mint mondta, "addig majd beszélgetünk az emberekkel". Ha a testület hosszú távon sem lesz képes működni, akkor feloszlathatja önmagát, vagy végső esetben a közigazgatási hivatal is kezdeményezheti a feloszlatást a kormányon keresztül az Országgyűlésnél, és új választásokat kell kiírni.

Kovács Áron