Emelkednek jövőre a helyszíni bírságok

2006.12.01. 11:08

Azt tervezi az Igazságügyi Minisztérium, hogy 2007 folyamán megemeli a szabálysértőkkel szemben kiróható pénzbírság összegét. A rendőrség már régóta kéri az évtizede változatlan összeghatár emelését.

Komolytalannak nevezte a jelenleg kiszabható helyszíni bírság 500 és 10 ezer forint közötti mértékét Pausz Ferenc, az ORFK közlekedési osztályának vezetője. Elmondta, hogy ezen az összeghatáron már egy évtizede nem módosított senki, épp ezért a rendőrség másfél évvel ezelőtt kéréssel fordult az illetékes minisztériumhoz, amelyben a bírság összegének nagysága mellett érveltek.

Pausz szerint két ok miatt szükséges a változtatás. Egyrészről szerinte ma már olyan alacsony ez a büntetés, hogy az elmúlt években elveszítette fegyelmező hatását, másrészt akadályozza, hogy a Magyarországon szabálysértést elkövető, majd a büntetést a helyszínen intézkedő rendőrnek valamilyen okból ki nem fizető külföldieken behajtsák azt.

Az Európai Unió elismeri a lakosai által más tagállamokban elkövetett szabálysértések otthoni behajtását, de amennyiben a bírság összege alatta marad a 70 eurónak, úgy az adott állam megtagadhatja a beszedését. Pausz szerint egyszerűen azért, mert olyan kis összegről van szó, aminél nem éri meg a behajtásért befektetett munka.

A hetven euró a jelenlegi árfolyamon számolva 18-19 ezer forint, vagyis jóval felette van a Magyarországon kiszabható, maximális büntetésnek. Vagyis, ha egy külföldi a szabálysértés helyén nem fizet, lehet akár 10 ezer forintos is a büntetése, azt később könnyen lehet, hogy már nem tudja a magyar rendőrség behajtani rajta. Az ORFK ezért azt javasolta, hogy legyen 20 ezer forint a bírság felső határa.

Megkeresésünkre az Igazságügyi Minisztériumban közölték, hogy a tárca 2007-es jogalkotási programjában szerepel a helyszíni bírság mértékének növelése is, mivel egy teljesen új szabálysértési törvényt akarnak létrehozni. Az összegre vonatkozó kérdésünkre konkrétumot még nem tudtak mondani.

KAPCSOLÓDÓ CIKK