Megbénította a főváros közlekedését a vihar

2006.08.01. 18:49

A vihar miatt több vonalon nem járnak a villamosok és a trolik Budapesten, a 3-as metró pedig nem áll meg a Gyöngyösi utcai megállóban. A főváros közlekedése lelassult, mert több útvonalon áll a víz. A sínekre dőlt fák miatt több vasútvonalon is késésre kell számítani, miközben Ferihegyen mintegy húsz percig reptérzár volt a rossz időjárási körülmények miatt. A lezúduló eső transzformátor-állomásokat öntött el, így több kerületben nem volt áram.

A kedd délutáni eső miatt gyakorlatilag megbénult Budapest közlekedése. Több villamos- és trolivonalon nem közlekedtek a járművek, s az eső miatt a 3-as metró sem áll meg a Gyöngyösi utcai megállóban - közölte a BKV fődiszpécsere. Nem járt Budán az 56-os, 59-es villamos, Pesten a 3-as, 12-es, 14-es, 30-as, 28-as, 37-es, 62-es és 69-es villamos, a 70-es, 74-es, valamint a 75-ös és a 79-es trolibuszok és a 24-es, a 25-ös és a 70-es autóbuszok is leálltak.

A kék metró az eső miatt nem áll meg a Gyöngyösi utcai megállóban, amely beázott a felhőszakadás alatt. A fődiszpécser szerint itt a folyamatosan ömlő eső miatt a csatornák már nem tudták elnyelni a vizet, így azokból már kifelé folyt az esővíz.

A Fővinform tájékoztatása szerint a felhőszakadás miatt lelassult a közlekedés a fővárosban, több útvonalon magasan állt a víz, így például a Margit körúton és a Moszkva tér környékén. Több csomópontban az elromlott a jelzőlámpa miatt nehéz volt közlekedni: így az Oktogonnál, a Széna téren, az Üllői út-Könyves Kálmán körút és a Kőbányai út-Könyves Kálmán csomópontban, a Hungária -Thököly út kereszteződésben, a Dózsa György úton a Lehel utcánál és a Vágány utcánál és a Rottenbiller utcában a Wesselényi utcánál, Újpesten pedig az Árpád út-István út kereszteződésben.


Forrás: [origo]
A Városligeti fasorban egy kidőlt fa több autót is összetört

A heves esőzés a vasúti közlekedésben is gondokat okozott, de a MÁV kedd este azt közölte, hogy kevéssel fél tíz után mindenhol helyreállt a forgalom. A vihar miatt ugyanis több helyen fák dőltek a vasúti pályákra, míg a Nyugati pályaudvaron, a Kelenföldi pályaudvar és Tárnok között nem volt áram a felső-vezetékrendszerben. Ezért az esti órákban késések voltak a Budapest-Székesfehérvár, a Budapest-Pusztaszabolcs, továbbá a Budapest-Kiskunhalas vasútvonalakon.

Reptérzár volt Ferihegyen

A rossz időjárási körülmények miatt Ferihegyen mintegy húsz percig reptérzár volt kedden este - közölte Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője. A 18.25-18.45 óráig tartó reptérzár 10-12 induló és érkező járatot érintett. Az induló gépek nem indultak el, az érkezők egy része pedig Debrecenben, Sármelléken és Bécsben szállt le, más részük a levegőben várta meg, míg jobbra fordul az idő. Szollár Domokos arról számolt be, hogy a repülőtér már a normális rend szerint működik.

Forrás: [origo]
A vihar más fákat is megtépázott

Több mint 200 hívás egy óra alatt

Kedden délután nemcsak a fővárosban, hanem az ország más részein is rendkívül heves, több helyen jégesővel is kísért felhőszakadás volt. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz egy órán belül kétszáznál több hívás érkezett, az esetek döntő többségében a pincékbe felgyűlt víz szivattyúzása adott munkát - közölte Sági Ákos tűzoltó őrnagy.

Legtöbb bejelentés Dunaharaszti, Érd, Iklad, Vecsés, Szigethalom településekről érkezett, ahol húsz tűzoltó egység dolgozik fecskendőkkel, hogy mielőbb kiszivattyúzza az összegyűlt esővizet. A gyáli városháza irattárában derékig ért a víz, mert befolyt az udvarról és az utcáról.

A felhőszakadás miatt a főváros áramellátásában is gondok adódtak. "A víz transzformátorállomásokat öntött el, így mintegy tízezer fogyasztó maradt áram nélkül"- közölte Boross Norbert a Budapesti Elektromos Művek (ELMŰ) szóvivője. Főként a belvárosban, az V. és a XIII. kerületben okozott problémát az eső, a víz sok helyen elöntötte a pincékben elhelyezett transzformátorállomásokat. A szakemberek folyamatosan dolgoznak a hibák elhárításán, azonban újabb és újabb bejelentések érkeznek - tette hozzá.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK