Szonda: kiélezett a harc a népszerűségi listán

2006.01.31. 7:46

Kiélezett a harc a népszerűségi listán a választási kampány főszereplői között - írja a Népszabadság. A parlamenti pártok fő jelöltjei, saját pártjuk híveinek körében kiemelt támogatással bírnak, ellenfeleik körében azonban lepontozzák őket - Dávid Ibolyát kivéve.

Kiélezett harcot folytatnak egymással a népszerűségi listán a választási kampány főszereplői - írja a Népszabadság a Szonda Ipsos felmérése alapján. A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint Gyurcsány Ferencnek (51 pont) minimális előnye van Orbán Viktorral (48 pont) szemben. Előbbi ötödik, utóbbi hetedik helyen áll. A listát továbbra is a köztársasági elnök vezeti. Nagyobb az eltérés a két kisebb parlamenti párt vezetői között, míg Dávid Ibolya MDF-elnök a második helyen áll, az SZDSZ-es Kuncze Gábor a kilencedik. Utóbbi pontszáma ugyanakkor megegyezik Orbánéval.

A január második felében készített felmérésből kiderül: Gyurcsány és Orbán saját hívei körében 81, illetve 85 pontot kapott, míg az aktív bizonytalanok körében Gyurcsány vezet (50 pont) Orbán előtt (46 pont). A bizionytalan résztvevők és pártpreferenciával nem rendelkezők viszont inkább a fideszes politikus felé hajlanak az MSZP-s kormányfő helyett (Orbánnak 49, Gyurcsánynak 45 pontot adtak). Kuncze Gábor saját pártja híveitől 78 pontot kapott, azoktól az MSZP-szimpatizánsoktól, akiknek a második kedvenc pártja az SZDSZ pedig 54-et.

Orbán, Gyurcsány és Kuncze ellenfeleik híveinek körében minimális elismertséggel rendelkeznek, rokonszenvindexeik itt 20 pont körül alakulnak. Dávid Ibolya azonban jobban áll ebből a szempontból, mivel szinte minden politikai csoportban hasonló, átlag körüli népszerűségnek örvend. Saját pártjának hívei 79 pontra értékelték - derül ki a Népszabadság írásából.

KAPCSOLÓDÓ CIKK