Üzleti ötleteket hoz Gyurcsány személyzetise

Vágólapra másolva!
Január elsején jön létre az a kormány humánerőforrás-központjaként működő hivatal, amelynek feladata lesz többek között, hogy az üzleti életben már bevált ösztönzőket honosítsa meg az állami hivatalokban is. Ennek részeként az Argentínából hazacsábított új vezető, Szetey Gábor bevezeti a teljesítménybérezést is.
Vágólapra másolva!

"Nem vízfej lesz, hanem agy" - mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő szerdai sajtótájékoztatóján azzal a 2007. január elsején felálló kormányzati személyügyi központtal kapcsolatban, amelynek feladata a központi közigazgatás átalakítása lesz. A kormányfő elmondta: a személyügyi központra azért van szükség, hogy hatékonyabbá váljon a közigazgatás, illetve hogy a hivatalokban jobb szolgáltatást kapjanak az állampolgárok.

A személyügyi központot államtitkárként vezető 38 éves Szetey Gábor korábban a dohánytermékeiről ismert Philip Morris személyzeti főnökeként, vagyis úgynevezett HR-eseként dolgozott Argentínában. Szetey a sajtótájékoztatón elmondta: a kormány humánerőforrás-központjaként működő új szervezet az üzleti életben már bevált ösztönző módszereket próbálja meghonosítani az állami szférában. Az új szervezet azonban döntéseket nem hozhat, csak tanácsokat ad a kormány számára.

A miniszterelnök mellett Szetey is megerősítette, hogy a kormány az állami hivatalokban bevezeti a teljesítmény utáni értékelést, vagyis a jobb teljesítményt nyújtó hivatalnokok számíthatnak majd nagyobb fizetésre. Jelenleg ugyanis az azonos tisztséget betöltő dolgozók teljesítménytől függetlenül egyforma fizetést kapnak.

Várhatóan maximalizálnák azt is, hogy az ugyanolyan pozícióban dolgozó hivatalnokok hány százaléka kaphatná a legmagasabb, illetve a legkisebb bért. Mindez a gyakorlatban úgy valósul majd meg, hogy az év elején minden hivatalban meghatározzák az elvégzendő feladatokat, valamint az ehhez szükséges időt. A dolgozók annak arányában kapnak bért, hogy ezeket az előírásokat hogyan teljesítik.

Szetey azokra az újságírói kérdésekre nem tudott válaszolni, hogy a hivatali dolgozók hány százalékos béremelésekre, illetve bércsökkenésekre számíthatnak majd. Az államtitkár azt se tudta pontosan megmondani, hogy idén várhatóan hány főt bocsátanak el az állami hivatalokból. Szetey elmondta: a személyügyi központ az augusztus végi balatonöszödi kormányülésre készíti elé a teljesítménybérezéssel kapcsolatos terveket, amelyeket várhatóan október véglegesítenek majd. A tervek szerint pedig 2009-2010-re honosodna meg az államigazgatásban a teljesítménycentrikus szemlélet.

Szabó András