Pofapénztől félnek az állami dolgozók

Vágólapra másolva!
Teljesítményük alapján fizetné az állami dolgozókat a kormány - jelentették be részletek nélkül a közelmúltban. Az ötlet a tanárokra is vonatkozna: az oktatási miniszter ezt már többször hangsúlyozta. A "régi idők focistái" támogatják az ötletet, mások pofapénztől tartanak. A szakszervezetek, bár a terv még kialakulatlan, nem gondolják jó ötletnek bevinni a versenyt a közszférába és többeket sért, hogy csak a sajtóból tudja meg a kormány szándékait.
Vágólapra másolva!

"Én a régi idők focistája vagyok, ezért a differenciálás híve" - mondta az [origo]-nak a székesfehérvári Képességfejlesztő Magániskola igazgatója, Kóbor István, aki szerint a teljesítménybérezés a tanároknál igazságosabb lenne, segítené a "minőség" kiválasztását. Bár az iskola magánfenntartású, a tanárok bére a közalkalmazotti bértábla szerint alakul - ahogy az ország legtöbb magániskolájában.

A tanárok fizetése, az igazgató elmondása szerint a hetvenes évek előtt főként koruk - tapasztaltságuk - alapján változott, és lehetett jutalmazni a teljesítményt. Az igazgató egy ehhez hasonló rendszert látna szívesen a jövőben. "Az alapbéren nem kellene változtatni, de jelentős mozgóbér lehetne az igazgatók kezében" - vélte. "Éppen annyi, amennyinek kiosztása vagy elvonása irritálná a hátul, és megerősítené az elöl levőket" - tette hozzá. "Az biztos, hogy az ilyesmi nagy elégedetlenséget váltana ki, de ez kezelhető: bölcsesség és vezetői rutin kérdése" - mondta az igazgató az [origo]-nak.

A leépítéseket igazságosabbá teheti

A 3,9 millió dolgozó magyar közül jelenleg 800 ezren állami alkalmazásban állnak - emlékeztet a CEMI (Central Europen Management Intelligence) átfogó tanulmánya, amely a magyar gazdasági helyzetet vizsgálja. A helyzet javítására tett javaslataik között szerepel az is, hogy a közigazgatásban "a létszámleépítésekkel párhuzamosan olyan informatikai fejlesztéseket kell indítani, amelyek a hatékonyságnövelés mellett a feladatellátás minőségét is javítják".

A tanulmány foglalkozik a közoktatás helyzetével is. Az általános iskolai tanárok az átlagbéreknél egynegyedével, a középiskolaiak csaknem felével többet keresnek. "Az átlagosan relatív magas bérszínvonal azonban nem ösztönöz mindenkit magasabb teljesítményre, hiszen a tanárok közalkalmazottak, teljesítménymérésük megoldatlan, így fizetésük nem kötődik a szakmai sikerekhez" - vélik a CEMI elemzői.

Fotó: MTI
A tanárokat rendszeresen értékelnék (képünk illusztráció)

A tanulmány szerint az oktatásban komolyan kell venni a rendszeres teljesítménymérést, ami abban is segíthet, hogy "az elkerülhetetlen leépítések ne a valóban rátermett oktatókat érintsék".

Még csak terv

Az [origo] minisztériumi forrásokból úgy tudja: bár már bejelentették, hogy teljesítmény alapján fizetnék a közalkalmazottakat, a terv egyelőre még csak elképzelés. Mivel elvileg a minisztériumi dolgozók fizetésének kérdése a minisztériumoktól egy központi hivatalhoz, a Kormányzati Szolgáltató Központhoz kerül át, várhatóan a teljesítmény-bérezéssel kapcsolatos stratégiát is ők alakítják majd ki. Az alakulófélben levő hivatal leendő vezetőjét, Szetey Gábort - a Philip Morris dohánycég argentinai személyzeti főnöke volt eddig - azonban még hivatalosan be sem mutatták. A dolgozók teljesítményének mérésére a tárcáknak kell kidolgozniuk saját módszereiket a jövőben, és jogszabály-módosításra is szükség lesz.

Biztosnak tűnik, hogy az új rendszer a tanárokra is vonatkozni fog. Ezt Hiller István oktatási miniszter már többször említette. Szerinte nem tartható, hogy "egy bértábla szerint ugyanannyi a fizetése annak, aki folyamatosan képezi magát, mint annak, aki húsz éve ugyanazokból a jegyzetekből tanít". Az oktatási tárca hosszú előkészítést tervez. Először az iskoláknak kell kidolgozniuk egy teljesítmény-értékelési rendszert, és ez alapján el kell kezdeniük értékelni tanáraikat. Mindezt a tervek szerint a nevelőtestületek és a szülői munkaközösségek felügyelik majd - közölte a tárca az [origo]-val. A teljesítménybért csak akkor vezetik be, ha az ilyen értékelés "kialakult gyakorlattá válik" - tudtuk meg.

Fotó: MTI
A hivatalokban is teljesítménybért kaphatnak (képünk illusztráció)

Azt nem tudni, hogy a tanárokon és a minisztériumi dolgozókon kívül pontosan kikre, például az egészségügyben dolgozókra is vonatkozik-e majd mindez. Erről az illetékes szakszervezetek sem tudták tájékoztatni az [origo]-t, sőt többen megsértődve mondták: nincs rendjén, hogy ilyesmiről csak a sajtóból értesülnek, hivatalosan pedig nem keresik meg őket.

"A közszféra nem a kormány részvénytársasága"

"Veszedelmes dolog, amit a kormány akar, a közszféra nem versenyszféra" - jelentette ki Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) vezetője, aki szerint a munka minősége inkább a vezetőtől függ. "A közszféra nem a kormány részvénytársasága, egységes szempontok alapján kell fizetni, ez a világon mindenütt így van" - tette hozzá. Az [origo] kérdésére, hogy újdonság lenne-e, ha a versenyszférához hasonlóan alakítaná át a kormány a fizetéseket, azt válaszolta: "törekvés mindenütt van rá, de idáig sehol nem jutnak el".

Szabó Endre szerint már most is van lehetőség a közalkalmazottak teljesítményének jutalmazására, igaz, ez a rendszer nem működik. "Ennek oka, hogy nincs kidolgozott teljesítménymérés, és a jutalmazás pofapénz is lehet" - vélte. Jelenleg ugyanis a köztisztviselőknél meg lehet tenni, hogy a jó munkaerők magasabb pénzt kapjanak, a hanyagabbak kevesebbet a meghatározottnál. Erre azonban kevés példa van, mert ha jutalomból megemelnék valakinek a bérét, a többiekéből le kell vonni.

Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a teljesítmény-bérekkel kapcsolatban azt mondta: az öteletet csak akkor támogatják, ha a kormány plusz pénzt is ad hozzá. "Kizárólag az alapbér reálértékének megtartásán felüli díjazásról lehet tárgyalni" - fogalmazott a PDSZ elnöke.

Wirth Zsuzsanna