Üres postaládát ajánlanak a tolvajok ellen

Vágólapra másolva!
A rendszeresen kiürített postaláda, az időnként magától fel-lekapcsolódó villany és az éber szomszédok segíthetnek megelőzni a nyaralás alatt a lakás kirablását - derül ki a rendőrség által összeállított tanácsgyűjteményből, amely a nyári hónapokban megszaporodó bűncselekmények ellen próbálja felvértezni a lakosságot.
Vágólapra másolva!

A lakás, az autó és az apróbb értéktárgyak megóvására vonatkozó tippekkel próbálja felkészíteni a rendőrség az embereket a nyárra. Ilyenkor ugyanis a BRFK sajtóközleménye szerint jellemzőbb az óvatlanság, "a szabadidő minél kellemesebb eltöltése az elsődleges, és hajlamosak vagyunk lazábban kezelni mindazokat a szabályokat, melyek a hétköznapi rutin közben kimondottan fontosak számunkra".

A betörések megelőzése érdekében a rendőrség szerint először is fontos ellenőrizni elutazás előtt, hogy zárva vannak-e az ajtók, ablakok, be van-e kapcsolva a riasztó. Sokat segíthetnek a szomszédok, ismerősök is, akik a tulajdonos távolléte alatt figyelhetnek a lakásra, rendszeresen kiüríthetik a postaládát, de akár nélkülük is el lehet hitetni a bűnözőkkel, hogy a lakás nem áll üresen, például be lehet szereltetni villanykapcsoló automatikát.

Gépkocsitolvajok ellen az egyik leghatásosabb eszköz a rendszám üvegfelületekbe gravírozása - derül ki a közleményből. Ezen kívül még az utazás előtt érdemes ellenőrizni a védelmi berendezések állapotát, és ezeket később mindig beüzemelni, ha valahol magára hagyják az autót. Értéktárgyakat még ilyenkor sem szerencsés a gépkocsiban látható helyen hagyni, sőt a legjobb az, ha egyáltalán nem marad ilyesmi az autóban.

Az értékekre a strandon is fokozottan kell vigyázni, a rendőrség arra figyelmeztet, hogy mobiltelefon, készpénz, ékszerek, igazolványok soha ne maradjanak őrizetlenül. Érdemes az ilyesmit értéktárolóban, zárt helyen hagyni, és csak a feltétlenül szükséges pénzmennyiséget vinni ki a strandra. Ha ez nem megoldható, akkor a táskát olyan helyre célszerű tenni, ahol könnyen szemmel lehet tartani, de még jobb, ha valaki folyamatosan a csomagok mellett van. A közlemény külön felhívja a figyelmet arra, hogy a videokamera, fényképezőgép, MP3/CD-lejátszó különösen kelendő a tolvajok körében.

A rendőrség által javasolt apróbb trükkök egyike, hogy a mobiltelefonon hasznos beállítani a PIN kód kérését, a hívásletiltási funkciót. Ügyelni kell arra, hogy a kulcs ne legyen egy helyen a személyi okmányokkal, és a közlemény szerint ajánlatos elfelejteni az éttermi fogasokat is, és helyette inkább ölben tartani a táskát.

A rendőrség szerint nyáron a járművezetőknek is a szokásosnál óvatosabbnak kell lenniük, mivel a kánikulában kissé eltompulnak az érzékek, a sofőrök könnyebben elfáradnak, a szikrázó napfény beszűkíti a térlátásukat, a magas vérnyomásban és szívbántalmakban szenvedők pedig váratlan rosszullétekre számíthatnak.

Emiatt a legnagyobb kánikula helyett inkább késő délután, kora este ajánlott vezetni, ha ez megoldható, ha pedig nem, érdemes korábban elindulni, hogy ne kelljen kapkodni. Utazás előtt célszerű sok folyadékot inni, hosszabb utakon időnként pihenőt tartani és szemorvosok által is ajánlott napszemüveget viselni. A rendőrségi közlemény arra is figyelmeztet, hogy a nagy melegben az alkohol hatványozottabban hat a szervezetre, ezért semmiképpen sem szabad szeszes italt fogyasztani vezetés előtt.