A barátságos időseket keresik a bűnözők

Vágólapra másolva!
A Debreceni Rendőrkapitányság elemzése szerint az idős emberek legtöbbször azért lesznek bűncselekmények áldozatai, mert túl jóhiszeműek az idegenekkel szemben. A rendőrök azt javasolják a nyugdíjasoknak, hogy lehetőleg ne álljanak szóba ismeretlenekkel, szervezzenek kiszámíthatatlan programokat, otthonuk ajtaját pedig tartsák mindig zárva.
Vágólapra másolva!

Debrecenben nemrég egy agyinfarktus miatt félig lebénult, 70 éves férfit rabolt ki középkorú ismerőse - olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság honlapján. A rendőrség által tipikusnak tartott ügy azzal kezdődött, hogy az idős ember megkérte a bolt előtt zöldséget áruló férfit, hogy támogassa őt hazáig, és hozzon neki másnap is zöldséget.

Az árus meg is jelent a sértettnél a zöldséggel, s miközben az idős férfi épp a családjáról készült fényképeket tartalmazó albumot kereste, hogy megmutassa vendégének, a férfi zsebre tette a házigazda telefontöltőjét és egyéb értéktárgyait. Mikor ezt a sértett észrevette, a zöldséges durván ellökte és távozott a lakásból.

A Debreceni Rendőrkapitányság elemzése szerint az idős emberek sokszor szinte kiszolgáltatják magukat a bűnözőknek. Az elemzésben a 2004-2005 során idősek ellen elkövetett bűncselekményeket vizsgálták. 12 rablás és 3 testi sértés körülményeit megfigyelve arra a következtetésre jutottak, hogy az elkövetők az idősek jóhiszeműségét, figyelmetlenségét használják ki.

A rendőrség szerint az ilyen esetek jelentős része megelőzhető lenne, ezért arra kérik az időseket: tegyenek ők is azért, hogy ne váljanak áldozattá. Azt javasolják nekik, hogy tartsák mindig kulcsra zárva az ajtót, és ne fogadjanak bizalmukba ismeretleneket. A rendőrök szerint az is hasznos lenne, ha spórolt pénzüket bankban tartanák, és még a boltban is csak kártyával fizetnének. Akkor is csökkenne az időseket fenyegető veszély, ha napi programjuk nem lenne kiismerhető, és senki sem tudná, mikor mennek el otthonról.