Magyar Bálint már nem akar miniszter lenni

Vágólapra másolva!
Magyar Bálint nem lesz oktatási miniszter az új kormányban, miután jelezte, nem akarja, hogy személye akadályozza a koalíciós egyeztetéseket. Más miniszteri pozíciót pedig nem akar elfogadni.
Vágólapra másolva!

"Magyar Bálint ma reggel arra kért, hogy személye ne legyen akadálya a megegyezésnek" - áll az SZDSZ elnöke, Kuncze Gábor közleményében, amelyből kiderül, a szocialisták és a liberálisok nem tudtak megegyezni abban, hogy ki irányítsa az Oktatási Minisztériumot. Magyar Bálint csütörtökön jelezte, hajlandó félreállni, más miniszteri posztot pedig nem kíván vállalni az új kormányban

A koalícióra készülő pártok már megállapodtak a legfontosabb kérdésekben, így a reformok tartalmi kérdéseiben is - írja Kuncze, hozzátéve: a tárgyalásokon már korábban elfogadták a Magyar Bálint által javasolt további oktatási reformcsomagot, és az SZDSZ garanciát kapott arra, hogy a liberális reformok az oktatásban folytatódnak.

Azt már korábban tudni lehetett, hogy az oktatási miniszteri poszt az egyik vitás kérdés az MSZP és az SZDSZ között. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök már a választások első fordulója előtt jelezte, azt szeretné, ha az új kormányban szocialista politikus irányítaná az oktatási területet. Mint fogalmazott, történtek jó dolgok az elmúlt négy évben, de szerinte ideje, hogy egy nyugalmasabb időszak jöjjön.

Más kérdés, hogy az eddig kiszivárgott információk alapján bőven vannak olyan kormányzati tervek, amelyek várhatóan kofliktushoz vezetnek. Felmerült, hogy növelik a tanárok kötelező óraszámát, ami várhatóan elbocsátásokhoz vezet majd, a fizetésük egy részét minőségi mutatókhoz kötnék, megszüntetnék a nyolcosztályos gimnáziumokat, és lehetséges, hogy a felsőoktatásban bevezetik az utólagos hallgatói hozzájárulást, ami gyakorlatilag tandíjat jelent.