Ragaszkodik az ötpárti egyeztetéshez a Fidesz

Vágólapra másolva!
A Fidesz és a KDNP továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy ötpárti egyeztetést folytassanak a kétharmados törvényekről. A kormányfő korábban azt javasolta, hogy a parlamenti pártok egyenként egyeztessenek vele, de ebbe eddig csak az MDF egyezett bele. A KDNP hétfőn, a Fidesz kedden utasította el Gyurcsány javaslatát. 
Vágólapra másolva!

Továbbra is ragaszkodik a Fidesz ahhoz, hogy ötpárti egyeztetetést folytassanak a kétharmados törvényekről - erről Orbán Viktor, a Fidesz és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke kedden levélben tájékoztatta Gyurcsány Ferencet. A levélben többek között arra kérik a kormányfőt, hogy tegye lehetővé, hogy még a kormányprogram vitája előtt, a héten történjen meg az ötpárti konzultáció.

A két pártelnök ezzel Gyurcsány Ferenc keddi levelére válaszolt, amelyben a kormányfő csalódást keltőnek nevezte, hogy a Fidesz és a KDNP visszautasította a javaslatát, és ötpárti tárgyalásokon akarnak egyeztetni a kétharmados törvényekről.

A KDNP elnöksége és frakcióelnöksége már hétfő este úgy döntött: nem támogatják, hogy Gyurcsány egyenként egyeztessen a parlamenti pártok vezetőivel, mint ahogy azt a kormányfő múlt heti levelében felvetette. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője az MTV Nap-kelte című műsorában jelentette be kedden, hogy csatlakoznak a KDNP állásfoglalásához, ők is ötpárti megbeszélésen vennének részt.

A miniszterelnök szerint magától értetődő, hogy az öt parlamenti párt a sajtó nyilvánossága előtt vitázzon a kormányprogramról, de erre az Országgyűlésben kell, hogy sor kerüljön. Gyurcsány azt írta: tárgyalási kezdeményezésének célja az volt, hogy még a kormányprogram benyújtása előtt "megismerhesse a Fidesz és a KDNP alkotó ellenzéki javaslatait az országreform kapcsán".

A kormányfő arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy még egyszer gondolják át a döntésüket. Gyurcsány emlékeztetett rá, hogy Dávid Ibolya, az MDF elnöke már közölte, hogy a párt kész egyeztetni, így csütörtökön létre is jön a megbeszélés.

Orbán Viktor és Dávid Ibolya már korábban jelezte, hogy pártjuk konstruktív, illetve alkotó ellenzékként akar tevékenykedni. Több olyan ügy is van, amelyben a leendő kormánypártok - az MSZP és az SZDSZ - egyedül nem tudnak változást elérni. Ilyen például több közigazgatási kérdés, a kisebb parlament és kisebb önkormányzatok ügye is. Ráadásul a koalíció bevallottan több nehéz döntésre is készül, amelyek társadalmi tiltakozást is kiválthatnak, márpedig ezek csillapításához is szükségük lehet az ellenzék támogatására.