Külön nem tárgyal Gyurcsánnyal a Fidesz

Vágólapra másolva!
A Fidesz támogatja a KDNP kezdeményezését, hogy a kormányfő javaslatával ellentétben ötpárti tárgyaláson egyeztessenek a leendő kétharmados törvényekről. Korábban Gyurcsány Ferenc levélben azt írta, hogy egyenként keresné fel az ellenzéki pártok vezetőit.
Vágólapra másolva!

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerint a párt hétfő esti elnökségi ülésén megtárgyalták Semjén Zsolt KDNP-elnök javaslatát, és úgy döntöttek, hogy ők is ötpárti tárgyalásokon vennének részt. "Rendben van, legyen akkor ötpárti, ne négyszemközt, ne külön-külön alkukkal próbáljon előrejutni a miniszterelnök" - tette hozzá az MTV Nap-kelte című műsorában a politikus, aki szerint a sajtó nyilvánossága előtt kell lefolytatni a megbeszélést.

A KDNP elnöksége és frakcióelnöksége hétfő este arról döntött, hogy ötpárti egyeztetést javasol Gyurcsány Ferencnek a kétharmados többséget igénylő törvényjavaslatokról. "Úgy gondoljuk, hogy az elkövetkezendő időszak politikai feladatai nemzeti összefogást tesznek szükségessé. Ezért azt javasoljuk, hogy mind az öt parlamenti párt együtt tárgyaljon a szükséges kérdésekről, ne pedig külön-külön" - áll a KDNP hétfő esti közleményében, amelyben a kormányfő levelére válaszolnak. Hozzátették: Semjén Zsolt, az ellenzéki párt elnöke készséggel áll elébe a közös, ötpárti egyeztetésnek.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője kedd reggel az MTV Nap-kelte című műsorában kijelentette: támogatják a kezdeményezést. Az ellenzéki politikus szerint ugyanakkor a tárgyaláson először azt kell tisztázni, hogy pontosan milyen helyzetben van ország, és utána kell arról beszélni, hogy milyen kétharmados törvények módosítására van szükség.

Gyurcsány Ferenc múlt kedden írt levelet az ellenzéki pártok vezetőinek arról, hogy még a kormányprogram parlamenti vitája előtt felkeresné őket hivatalukban, hogy konszenzusra jussanak az ország életét érintő legfontosabb ügyekben, köztük a kétharmados többséggel eldönthető kérdésekben. Dávid Ibolya, az MDF elnöke válaszlevelében közölte, hogy a párt kész egyeztetni. Orbán Viktor és Semjén Zsolt akkor még azt jelezte, hogy pártja elnökségi ülése után fog választ adni.