Gyurcsány találkozót kér az ellenzék vezetőitől

Vágólapra másolva!
Jövő héten személyes találkozót akar a kormányalakításra felkért Gyurcsány Ferenc a három ellenzéki parlamenti párt vezetőjével, hogy egyeztessen velük a nagy reformkérdésekről.
Vágólapra másolva!

A parlament nyitóülése után a Miniszterelnöki Hivatal közleményt adott ki, amely szerint Gyurcsány Ferenc levelet írt az Országgyűlésben frakcióval rendelkező három ellenzéki párt vezetőjének, Orbán Viktor Fidesz-elnöknek, Semjén Zsolt KDNP-elnöknek és Dávid Ibolya MDF-elnöknek. Mint fogalmaz, a kormányalakításra szóló megbízás - amelyet hivatalosan a nyitóülésen kapott meg az államfőtől - "kötelezettség arra, hogy a választási rivalizálás lezárultával az együttműködés igénye és készsége határozza meg az új kormány és a parlament munkáját".

Gyurcsány levele szerint megegyezést keres "az ország életét érintő legfontosabb ügyekben", és konszenzust akar teremteni a kétharmados többséggel eldönthető kérdésekben. Ennek érdekében arra kéri a három pártvezetőt, hogy a jövő héten, a kormányprogram parlamenti vitája előtt "találjon módot az eszmecserére" vele. Felajánlja, hogy akár a hivatalukban is felkeresi őket, az időpontot pedig titkárságával tudják egyeztetni.

Orbán Viktor és Dávid Ibolya már korábban jelezte, hogy pártjuk konstruktív, illetve alkotó ellenzékként akar tevékenykedni. Több olyan ügy is van, amelyben a leendő kormánypártok - az MSZP és az SZDSZ - egyedül nem tudnak változást elérni. Ilyen például több közigazgatási kérdés, a kisebb parlament és kisebb önkormányzatok ügye is. Ráadásul a koalíció bevallottan több nehéz döntésre is készül, amelyek társadalmi tiltakozást is kiválthatnak, márpedig ezek csillapításához is szükségük lehet az ellenzék támogatására.