Az oktatással kezdi az egyeztetést Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Felsőoktatási és üzleti vezetőkkel kezdte meg Gyurcsány Ferenc a készülő kormányprogramról szóló úgynevezett társadalmi egyeztetést. A találkozó előtt Gyurcsány arról beszélt, hogy az üzleti szemléletnek meghatározóbbá kell válnia az oktatásban és a kutatásban is.
Vágólapra másolva!

Hétfőn a kormányalakításra felkért Gyurcsány Ferenc megkezdte az egyeztetést a különböző társadalmi csoportokkal a kormányprogramról. Első tanácskozását felsőoktatási szereplőkkel tartotta a Parlamentben. Ennek elején a miniszterelnök egyebek mellett arról beszélt, hogy át kell alakítani "az egyetemek kapcsolatrendszerét a tudományos, az üzleti élet és a munkaerőpiac irányába". "Nem egyszerűen diplomásokra van szüksége Magyarországnak, hanem olyan szakembereket kell képezni, akiknek lesz állásuk" - fogalmazott Gyurcsány.

A kutatás-fejlesztésről azt mondta, "a finanszírozásban és az intézményrendszerben sokkal inkább az üzleti eredményesség legyen a meghatározó". "Mi sokat fogunk változtatni, csak annyit kérek, hogy tartsátok velünk a lépést" - mondta a tanácskozás résztvevőihez fordulva. A felsőoktatási vezetők mellett jelen volt a Richter Gedeon gyógyszeripari cég vezérigazgatója, valamint az Audi Hungária kommunikációs igazgatója és több kutatóintézet képviselője.

Gyurcsány már korábban jelezte, hogy az általa tervezett nagyszabású reformok egyik fő csapásiránya az oktatás, azon belül is a felsőoktatás. Szakértők figyelmeztettek arra, hogy sok olyan diplomás kerül ki az egyetemekről, aki nem tud képzettségének megfelelő munkához jutni, miközben a szakképzett munkaerőből egyre nagyobb a hiány. Emellett egyre rosszabbul végzünk a képességeket vizsgáló különböző nemzetközi felmérésekben is.

A felsőoktatási vezetőkkel folytatott egyeztetés után közoktatási szakemberekkel találkozott Gyurcsány. "Az iskolaügy nem egyszerűen oktatásügy" - jelentette ki a tanácskozás előtt, amelyen többek között jelen volt Halász Gábor, az Országos Közoktatási Intézet igazgatója és a fővárosi oktatási bizottság elnöke, Pálinszki Antal, valamint több iskola vezetője és városok, falvak polgármesterei. Gyurcsány szerint "zavaró jellemvonása a mai közoktatásnak, hogy alig alkalmas arra, hogy csökkentse az otthonról hozott hátrányokat", sőt megerősíti, továbbörökíti ezeket. Ezenkívül "van egy erős tendencia a szegregálásra" - vélte a miniszterelnök.

Szerinte ugyan sokan - szülők, tanárok, szakemberek - elismerik, hogy az iskola a társadalmi egyenlőtlenségek újratermelője, de bizonytalanok, mert azt látják, hogy "ahány kormány, annyi nekibuzdulás". Gyurcsány szerint a közoktatás szereplői hosszabb távú programokat várnak.

Gyurcsány kedden munkavállalók képviselőivel találkozik, szociálpolitikusokkal és önkormányzati szövetségek vezetőivel konzultál. Kérte a parlamenti ellenzéki pártok vezetőit is, hogy egyeztessenek a nagyobb átalakítási tervekről, amelyek közül több kétharmados jogszabályt is érint, így egyedül a kormányoldal nem lesz képes módosítani rajtuk. A kormányprogramot a tervek szerint május 30-án nyújtják be a parlament elé, a kormány pedig június 14-én alakul meg.