Sok hamisított gyógyszert árulnak a neten

Vágólapra másolva!
A nemzetközi gyógyszerforgalom tíz százalékát teszi ki a hamisított, álgyógyszerek gyártása. Ezeket elsősorban az interneten keresztül árusítják, de van olyan ország, ahol még a patikákba is bekerülnek a hamisítványok - írja a Népszabadság. Magyarországon elvileg nem kerülhet forgalomba álpirula, de a szakember arra figyelmeztet: csak gyógyszertárban szabad gyógyszert vásárolni.
Vágólapra másolva!

Világszerte virágzó üzletágnak számít álgyógyszerek gyártása, egy uniós felmérés szerint az elmúlt pár év alatt 170 hamisított készítményt leplezetek le, ezeket többnyire illegálisan, főként az interneten terjesztették. A hamisított gyógyszerek közt sok az altató, de árulnak fájdalomcsillapítókat és teljesítményfokozó szereket is. Nagy-Britanniában a törvényes ellátási láncban is találtak hamisítványokat: tavaly egy vérnyomáscsökkentőt, tavalyelőtt egy merevedési zavarok kezelésére szolgáló szer másolatát. Ezek az álgyógyszerek ugyan nem bizonyultak egészségre károsnak, de azonnal kivonták őket a forgalomból.

Európára azért nem jellemző a hamisítványok forgalmazása, viszont Oroszországban, Közép-Ázsia vagy Dél-Amerika egyes országaiban napi gyakorlatnak számít, itt gyakran még a patikákba is bejutnak az álpirulák. A becslések szerint az álkészítmények a nemzetközi gyógyszerforgalom tíz százalékát adják.

"Magyarországon fizikailag lehetetlen, hogy egy hamisítvány forgalomba kerüljön" - mondta Erős László, a legnagyobb európai gyógyszergyártó, a Chinoint is magában foglaló sanofi-aventis orvos-igazgatója, aki szerint a gyógyszerészeti hatóságok szigorúak. "Soha ne vásároljunk gyógyszert az interneten, menjünk inkább orvoshoz és utána a gyógyszertárba" - figyelmeztet. Azt nem lehet megmondani, hogy ártalmas-e és ha igen, mennyire egy hamisított gyógyszer beszedése. Hiszen lehet, hogy a másolat nem is tartalmaz hatóanyagot, ahogy az is, hogy túl sokat, de ha a tisztasági feltételeket nem biztosították, akkor akár fertőző anyagok is bekerülhetnek az álpirulákba.