Visszahívják a hatástalan oltást kapott csecsemőket

Vágólapra másolva!
A háziorvosok keresik meg azoknak a csecsemőknek a szüleit, akiket azzal az oltóanyaggal oltottak be, amelyikről utólag kiderült, hogy hatástalan. A Belgiumból származó oltóanyagot a gyerekek szülei gyógyszertárakban szerezték be, hogy modernebb készítményt adassanak be gyerekeiknek. Az oltás beadását 1200 csecsemőnél kell megismételni.
Vágólapra másolva!

A háziorvosok az oltóanyag sorszáma szerint pontosan tudják, hogy a csecsemőknek milyen oltást adtak be, ennek alapján értesítik azoknak a gyerekeknek a szüleit, akik hatástalan oltást kaptak - mondta az [origo]-nak Taszári Ilona, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal főosztályvezetője.

A Belgiumból származó oltásról utólag derült ki, hogy a szállításkor valószínűleg rossz hőmérsékleten tartották, ezért hatástalanná vált. A háziorvosokat az oltóanyag forgalmazója értesítette, hogy az eredetileg torokgyík, szamárköhögés, tetanusz és a Hib-baktérium ellen védelmet nyújtó anyag hatástalanná vált. Az oltóanyaggal Magyarországon 1200 csecsemőt oltottak be. Az oltások megbetegedést nem okoznak a gyerekeknél, de nem alakul ki a betegségekkel szembeni védettségük.

A hatástalanná vált oltóanyagokat a gyerekek szülei gyógyszertárakban vették, nem az ÁNTSZ által szervezett térítésmentes, kötelező védőoltások során adták be őket a háziorvosok. 2006 elején ugyanis több változás lépett életbe az oltási rendszerben, de a változások lényegében csak a 2005 novembere után született gyerekekre vonatkoznak. Akinek ennél az időpontnál korábban született gyereke, de mégis szeretné, hogy gyereke modernebb oltást kapjon, gyógyszertárban vásárolhatja meg (receptre) az ehhez szükséges oltóanyagot. A mostani esetnél egy ilyen, gyógyszertárban megvásárolt, oltóanyagról van szó. Az ingyenes védőoltási rendszerben nem tapasztaltak ehhez hasonló minőségi hibát.

Bujdosó László tiszti főorvos kedden jelentette be, hogy az ÁNTSZ vizsgálódni fog az ügyben. Vizsgálják többek között azt is, hogy a decemberi gyógyszerszállítmányról miért április végén derült ki, hogy hatástalan.