Vágólapra másolva!
Sokkal többen emlékeznek utólag úgy, hogy az országgyűlési választásokon győztes MSZP-re adták le a voksukat, mint ahányan ténylegesen a pártra szavaztak - derül ki a TÁRKI legfrissebb közvélemény-kutatásából. A győzteshez húzás jelenségét a szociológusok jól ismerik, a megkérdezett emberek hajlamosak ilyen módon torzítani a valóságon.
Vágólapra másolva!

"A választások előtti utolsó közvélemény-kutatásunkban, az akkori felfokozott kampányhangulatban az MSZP támogatottságát túlmértük" - mondta az [origo]-nak Sík Endre, a TÁRKI szociológusa. "Ehhez képest azonban azért nincs változás a mostani, választások után készült felmérésben, mert belépett az a tényező, hogy a válaszadók utólag hajlamosak azt állítani, hogy ők a győztesre szavaztak. Ez pedig ismét megdobta az MSZP-t támogatók számát" - magyarázta Sík.

A győzteshez húzás jelenségéről a szakember elmondta: "Nem önbecsapásról van szó, az emberek pontosan tudják, kire szavaztak, de a kérdezési szituációban sokkal könnyebben rámondják, hogy ők is a győztest támogatták".

A Századvég és a TÁRKI reprezentatív mintán végzett közvélemény-kutatásában, a választásokon részt vevő megkérdezettek 49 százaléka visszamenőleg úgy emlékszik, hogy az MSZP listájára szavazott az első fordulóban. A Fideszre - emlékeik szerint - a választók 40 százaléka, míg az SZDSZ-re 6 százaléka, az MDF listájára 4 százaléka voksolt. Sík Endre szerint nem nehéz megjósolni, hogy az emberek párt-preferenciájában az új kormány első intézkedéseit követően, máris változásra lehet számítani.