TÁRKI: Erősödött az MSZP

Vágólapra másolva!
A TÁRKI szerint az MSZP listája nyer a választások első fordulójába a Fidesz előtt, és a parlamentbe rajtuk kívül csak az SZDSZ jut be. A közvélemény-kutató cég előrejelzése szerint tehát a jelenlegi koalíció győzelmére van nagyobb esély.
Vágólapra másolva!

A TÁRKI legfrissebb prognózisa szerint az MSZP 43-46, a FIDESZ 39-43, az SZDSZ 5-6, az MDF pedig 3-4 százalékos eredményt fog elérni a parlamenti választások első fordulójában.

Az intézet utóbbi hónapokban készített adatgyűjtései a két nagy párt közel azonos népszerűségét mutatták. Az utóbbi egy-két hét személyes, telefonos és internetes adatfelvételei azonban az MSZP jelentős erősödését jelzik - áll a TÁRKI közleményében.

Legfrissebb adataik szerint az összes megkérdezett 33 százaléka a szocialista pártra, 27 százaléka a Fidesz pártszövetségére szavazna két héttel a választások előtt. A részvételüket biztosra ígérők között 49:41 arányban a szocialisták vezetnek. Mért adataik szerint az SZDSZ a biztos szavazók 4 százalékára, az MDF pedig 2 százalékára számíthat.

A cég szerint ez alapján a szocialista pártra vonatkozó adataik felső becslésnek, a kis pártokra vonatkozóak pedig alsó becslésnek tekinthetők. A TÁRKI szerint figyelembe kell venni azt is, hogy a kampány hátralevő eseményei még jelentősen befolyásolhatják a választások kimenetelét.