Tizenegyedszer szavazták le a Bajnai-bizottságot

Vágólapra másolva!
Bár a miniszterelnök szerint nincs lényegi nézeteltérés a kormány és az ellenzék közt, a többség sokadszorra sem engedte, hogy napirendre vegyék a fejlesztéspolitikai kormánybiztost felügyelő bizottság megalakítását. Az MSZP szerint a kormány javaslata jobb, a Fidesz szerint viszont szűkítené a testület jogköreit.
Vágólapra másolva!

Tizenegyedik alkalommal sem vette napirendre az Országgyűlés a Fidesz javaslatát a Nemzeti Fejlesztési Kabinetet és a fejlesztéspolitikai kormánybiztost - Bajnai Gordont - ellenőrző bizottság létrehozásáról. A kormányzati többség annak ellenére szavazta le az előterjesztést, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök napirend előtt arról beszélt, már nincs lényegi nézetkülönbség az ellenzék és a kormányoldal közt.

Gyurcsány azt mondta, lényegében az ellenzékével megegyező javaslatot tett a frakciók asztalára, az csak az elnevezésben különbözik a Fideszétől. A kormányfő szerint ötpárti konszenzussal már jövő hétfőn napirendre lehetne venni a javaslatot és a bizottság még idén megkezdhetné működését.

A Fidesz ennek ellenére ismét megpróbálta napirendre vetetni a saját javaslatát, de azt a kormánypárti többség ismét magakadályozta azt. Ezt Göndör István MSZP frakcióvezető helyettese az [origo]-nak azzal magyarázta, hogy ötpárti konszenzus nélkül "karácsonyra se végeznének".

Göndör szerint a Fidesz indítványa csak az ellenőrzésről szól, míg a kormány javaslata alapján valódi párbeszéd jöhetne létre a fejlesztéspolitikáról. Répássy Róbert, a Fidesz indítványának egyik beterjesztője ezzel szemben úgy véli, a kormány szűkíteni akarja a testület jogkörét. Ezért hamarosan átírják a bizottság nevét, és újra benyújtják a javaslatot az Országgyűlésnek.

A kormány által javasolt testület főként a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség éves jelentéseiből dolgozna, és az intézkedések hatékonyságát vizsgálná, míg a Fidesz kifejezetten a Nemzeti Fejlesztési Kabinet és a fejlesztéspolitikai kormánybiztos tevékenységét ellenőrizné.