Gesztusokat várnak Kósáék Gyurcsánytól

Vágólapra másolva!
Újra leülnének a fideszes polgármesterek a párt által a parlamentben egyébként bojkottált Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, de csak bizonyos gesztusokért cserébe.
Vágólapra másolva!

A további egyeztetések szükségességén kívül szinte semmiben nem értenek egyet a fideszes polgármesterek és a kormány. A jobboldali városvezetők annak ellenére folytatnák a tárgyalásokat, hogy pártjuk jelenleg nem áll szóba a kormányfővel, illetve hogy egyöntetűen sikertelennek minősítették az első, szerdai találkozót.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere az [origo]-nak azt mondta, mindenképpen szükség van érdemi egyeztetésekre, mert "az önkormányzati rendszer haldoklik", és mert ha alapvető kérdésekben nem értenek egyet a politikai oldalak, a következő választásokon az lesz a egyetlen téma, hogy minden intézkedést vissza kell csinálni, és nem lesz hosszú távú fejlődési irány. "Akkor pedig úgy járunk, mint Szlovákia" - vélte Kósa.

A városvezetők ugyanakkor alapvetően más keretben képzelik el az egyeztetéseket, mint a kormány. Nem akarják, hogy az önkormányzati és területfejlesztési miniszter vezesse az egyeztető fórumot, és ragaszkodnak hozzá, hogy az valódi jogkörökkel rendelkezzen. Bencsik János, Tatabánya polgármestere szerint mindenképpen szükség lenne arra, hogy az önkormányzatokat érintő kérdésekben - a helyhatóságokra osztott feladatok és azok finanszírozása ügyében - egyetértési jogot kapjon a testület.

Az [origo] által megkérdezett fideszes polgármesterek mind azt mondták, tovább tárgyalnának, de érdemi egyeztetést várnak, az általuk fontosnak tartott kérdésekről, mindenekelőtt a 2007-es költségvetésről, mert ha azt a jelenlegi formájában fogadják el, intézménybezárásokhoz és elbocsátásokhoz vezet. A Kormányszóvivői Iroda érdeklődésünkre ezzel kapcsolatban azt közölte, eddig három alkalommal tárgyaltak az önkormányzati szövetségekkel a jövő évi költségvetésről. A polgármesterek erről csak annyit mondtak, azok nem voltak valódi tárgyalások, ott csak közölték velük a tényeket.

"Most a kormányoldalnak kell gesztusokat gyakorolnia" - véli Kósa Lajos. Erre a kormánypártoknak először hétfőn lesz alkalmuk, amikor a parlamentben a Fidesz-frakció ismét napirendre próbálja tűzni a Nemzeti Fejlesztési Kabinet és a fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos ellenőrzését végző bizottság létrehozásáról szóló javaslatát. Ennek megtárgyalását június 23. óta összesen tízszer szavazták le a kormánypártok, legutóbb november 20-án, két nappal a miniszterelnök és a polgármesterek találkozója előtt.

Gyurcsány Ferenc egy, lényegében a Fidesz javaslatával megegyező - tehát paritásos, ellenzéki vezetésű - bizottság felállítását javasolta, az erről szóló előterjesztést már meg is küldte a frakcióknak. Az eredeti javaslat egyik benyújtója, Répássy Róbert az [origo]-nak azt mondta, a kormányfő az ő ötletüket ismételte meg, de fenntartják sajátjukat is, mert azzal időt lehetne megtakarítani. Egy ilyen határozati javaslat átfutási ideje ugyanis legalább öt hét, és a Fidesz azt szeretné, ha még a decemberi ülésezési szünet előtt felállna a bizottság.

Kovács Áron