Újabb romák jönnek haza Svédországból

Vágólapra másolva!
Újabb tizenhárom roma utazott vissza Magyarországra, így eddig összesen már több mint harmincan gondolták meg magukat. A magyar romák azért akartak kivándorolni Svédországba, mert itthon nem tudnak megélni.
Vágólapra másolva!
A hanaskogi vegyesboltban véget ért a svéd álom/itthon/20061121ahanaskogi.htmlOlvassa el az [origo] svédországi riportját!

Már több mint harminc magyar roma érkezett vissza Svédországból - közölte szerdán Malmőben a stockholmi magyar nagykövet. Legutóbb egy 13 fős csapat utazott vissza Magyarországra - tette hozzá Iklódy Gábor.

A magyar diplomáciai képviselet svéd forrásokból úgy értesült, hogy csak az elmúlt néhány napban 80-90 menedékjogi kérelem érkezett a hivatalokba. Az elbírálás végéig továbbra is ideiglenes szállásokon helyezik el a magyarokat. Mivel sok család érkezett az utóbbi időben, a hivatal munkatársai kénytelenek távolabbi vidékre elszállítani a magyar romákat - mondta a nagykövet.

Iklódy Gábor szerint csak azoknak érdemes munkavállalóként maradni, akik tudnak gondoskodni saját ellátásukról. Hozzátette: Malmö jelenleg munkanélküli-problémával küzd, nincs túl sok munkahely. A magyarországi romák az utóbbi hetekben rossz szociális helyzetük miatt utaztak Svédországba, hogy itt politikai menedékjogot kérjenek.