Összefogott a Fidesz és az SZDSZ Kőbányán

Vágólapra másolva!
A kőbányai önkormányzatban a Fidesz és az SZDSZ képviselői összefogtak, így sikerült elosztani a tisztségeket a csütörtöki képviselő-testületi ülésen. Az MSZP kivonult az ülésről, így csonka bizottságok alakultak, szocialista tagok nélkül.
Vágólapra másolva!

Nem tudtak megegyezni hetek óta a X. kerületi önkormányzatban a tisztségek elosztásáról. A helyzet úgy oldódott meg, hogy a csütörtöki képviselő-testületi ülésről kivonult az MSZP, amikor a bizottsági helyek elosztásáról szavaztak, így a Fidesz és az SZDSZ képviselőinek voksaival, a Fidesz javaslatát fogadták el - írta a Hírszerző. A kerületben az MSZP és a Fidesz 13-13 képviselővel, az SZDSZ két mandátummal rendelkezik. A polgármester pedig a szocialista Verbai Lajos.

A konfliktust az okozta, hogy a Fidesz kikötötte: nem hajlandó megszavazni néhány, olyan MSZP-s politikus vezető posztra történő kinevezését, akik, szerintük felelősek a kerület rossz gazdasági helyzetéért. Az MSZP viszont nem fogadta el ezt a kikötést, mivel úgy értékelték: ezzel a Fidesz beavatkozik a szocialisták belügyébe.

A csütörtöki képviselő-testületi ülésen a Fidesz előállt javaslatával, de az MSZP - mivel elfogadhatatlannak tartotta ezt, kivonult az ülésről. Így a Fidesz és az SZDSZ, a szocialista képviselők távollétében úgy döntött: a Fidesznek 4, az MSZP-nek 3, az SZDSZ-nek 1 bizottsági elnöki poszt jár, a testületekbe pedig az MSZP és a Fidesz ugyanannyi képviselőt delegálhat. Mivel azonban az MSZP nem jelölt tagokat, így a szocialistáknak járó helyeket is a másik két párt tagjaival töltötték be, így most hat fideszes és két szabad demokrata testületi elnököt választottak.

Emellett két tanácsnokot (egy fideszest és egy SZDSZ-est) is megválasztottak, arra az időre, amíg nem sikerül alpolgármestereket állítani. Az alpolgármester-választás ugyanis elmaradt, mivel erre a posztra csak a polgármester tehetett volna javaslatot.

Révész Máriusz fideszes képviselő szerint azonban meg fogják szavazni az MSZP-s jelölteket és átadják a nekik fenntartott helyeket. Hozzátette: három szocialista politikust - Kaszab Csabát, Novák Gyulát és Csicsay-Claudius Ivánt - azonban nem hajlandók megválasztani vezető tisztségbe, mert ők, szerinte felelősök azért, hogy csődközeli helyzetbe került Kőbánya.

Kaszab Csaba, az MSZP helyi frakcióvezetője az [origo]-nak azt mondta, már hetek óta egyeztettek a posztokról. Megegyezni azért nem sikerült - bár a bizottsági struktúráról hasonló javaslatokat dolgoztak ki a pártok -, mert a Fidesz kikötötte, hogy néhány MSZP-s politikus kinevezését nem szavazza meg, köztük az övét sem. Ez pedig szerinte diktátum, beleszólás a párt belügyébe, ezért ezt a kérést nem lehet teljesíteni - mondta. Közölte azt is, hogy ennek ellenére tudomásul veszik a döntést, bár nem fogadják el. Így később a szocialisták is jelölnek tagokat a bizottságokba, igaz, köztük azokat a politikusokat is, akiket a fideszesek nemkívánatos személynek tartanak.

Győri Dénes SZDSZ-es képviselő, akit a csonka ülésen tanácsnoknak választottak, azt mondta megkeresésünkre, hogy a Fidesz ajánlata a tisztségek elosztására korrekt volt, ezért támogatták. Azzal a magyarázattal is egyetértenek, hogy azok, akik az előző ciklusban szerepet vállaltak a nehéz helyzetbe került kerület irányításában, ne kapjanak most vezető tisztségeket.