Nőtt a vírusfertőzések száma a fővárosban

Vágólapra másolva!
Már 123 beteget ápolnak négy fővárosi kórházban valószínűleg vírusfertőzés miatt. A calici vírust eddig csak egy intézményben sikerült beazonosítani, de a másik három helyen is látogatási, illetve betegfelvételi tilalom van várhatóan még napokig. A hányásos, hasmenéses tünetekkel járó fertőzést a betegeken kívül sok kórházi dolgozó is megkapta.
Vágólapra másolva!

Százhuszonhárman kaptak hasmenéses, hányásos tünetekkel járó fertőzést négy fővárosi kórházban: a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikáján, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben (ORFI), a Szent János Kórházban és a Jahn Ferenc Kórházban - közölte kedden az ÁNTSZ.

Mint arról az [origo] is beszámolt, a Kútvölgyi kórházban már bebizonyosodott, hogy a calici vírussal fertőződtek meg a betegek és a kórház dolgozói közül is többen, a másik három egészségügyi intézményben viszont még nem mutatták ki pontosan a vírusfertőzés okát.

Az ÁNTSZ sajtószóvivője szerint teljes bizonyossággal csak csütörtökön vagy pénteken tudják megmondani, hogy ezekben a kórházakban is a erről a vírusról van-e szó. "Azért nehéz ezt előre megmondani, mert többféle kórokozónál is hasonló tünetek jelentkeznek a betegeknél" - tette hozzá Ritoók Emese.

A Kútvölgyi kórházban teljes látogatási és felvételi tilalmat rendeltek el, az ORFI-ban csak a látogatásokat nem engedik várhatóan még egy-két napig. A Jahn Ferenc Kórházban kedden már nem volt új beteg, de mivel az elmúlt napokban húszan betegedtek meg, szintén fenntartják a látogatási és felvételi tilalmat.

A calici vírus hányást, hasmenést és hőemelkedést okoz, a betegség általában gyors lefolyású, a tünetek hamar enyhülnek. Az őszi-téli hónapokban gyakoribb ez a vírusfertőzés, amely többféle úton - élelmiszeren, ivóvízen, fürdővízen, székleten - keresztül terjed. Ritoók Emese az [origo]-nak arról számolt be: a háziorvosok nem jelezték az ÁNTSZ-nek, hogy a lakosság körében nagyobb számban tapasztaltak volna hasonló tüneteket. Igaz, hogy a calici vírus által okozott tünetek enyhék, így sokan nem is fordulnak emiatt orvoshoz - tette hozzá.