Vírus miatt zárlat egy fővárosi klinikán

Vágólapra másolva!
Látogatási tilalom van a budapesti Kútvölgyi Klinikán, mert sok beteg és kórházi dolgozó fertőződött meg calici vírussal. A betegek hányásra, hasmenésre panaszkodnak, eddig több mint hetvenen lettek rosszul. Az ÁNTSZ szerint más kórházakban is tapasztaltak hasonló fertőzéseket.
Vágólapra másolva!

Látogatási tilalmat rendeltek el a fővárosi Kútvölgyi Klinikán, mert sok beteg és kórházi dolgozó vírusfertőzést kapott. Az Országos Epidemiológiai Központ megállapította, hogy a tömeges megbetegedést a calici vírus okozta.

Eddig összesen 74-en lettek rosszul, többségük a kórházban kezelt beteg, de a kórház dolgozói közül is több mint húszan megkapták. A klinika hivatalos közleménye szerint az utolsó megbetegedés észlelésétől számított hetedik napig tart majd a zárlat.

A vírus hányást, hasmenést és hőemelkedést okoz, a betegség általában gyors lefolyású, pár infúziós kezelés után enyhülnek a tünetek. A calici vírus az őszi-téli hónapokban gyakrabban bukkan fel, és többféle úton - élelmiszeren, ivóvízen, fürdővízen, székleten - keresztül terjed, kisszámú vírus jelenléte is elég a tömeges fertőzéshez.

Rendszeres tisztálkodással, gyakori szellőztetéssel, valamint vitamindús étrenddel lehet védekezni ellene. A Kútvölgyi Klinikán a vizsgálatok alapján kizárták, hogy élelmiszerek, illetve az ételek konyhai elkészítése útján történt a fertőzés. A klinikán jelenleg folyamatos felület- és kézfertőtlenítéssel próbálják megakadályozni a vírus terjedését.

Az ÁNTSZ szerint a Jahn Ferenc Kórházban, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben (ORFI), valamint a János Kórházban is felmerült a calici vírus gyanúja. A lakosság körében is emelkedett a vírusfertőzések száma.