Olaszliszkánál tüntetett a Jobbik

Vágólapra másolva!
Több százan tüntettek Olaszliszkánál a Jobbik által szervezett demonstráción. A Jobbik a "Magyarországon egyre gyakoribb brutális bűncselekmények számának növekedése" ellen tüntetett. A tüntetés színhelyéről elmenekültek a romák. Olaszliszkán október 15-én helybeli romák vertek halálra egy tiszavasvári tanárt.
Vágólapra másolva!

Előbb Olaszliszka határában, majd a településen gyűltek össze többszázan, hogy elítéljék az október 15-én történt gyilkosságot. A demonstrációt civilekkel együtt a Jobbik Magyarországért Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete kezdeményezte - mondta Szegedi Csanád, a Jobbik megyei szervezője. Megjegyezte, hogy az Olaszliszkán történtek ismét felvethetik a halálbüntetés visszaállításának szükségességét.

A Jobbik felhívására több tucatnyi autós, motoros indult el Miskolcról, illetve a megye más térségeiből Olaszliszka felé, erős rendőri kísérettel szombaton. A 37-es főút olaszliszkai elágazásánál félpályás útlezárással lassították a forgalmat a demonstrálók, akik a déli harangszót követően járműveikkel végigvonultak a településen, majd virágot helyeztek el a tragédia színhelyén.

Ezután az autósok és motorosok Bodrogkeresztúr irányába hagyták el a falut, és Tokaj, Rakamaz, Tiszanagyfalu, Tiszaeszlár érintésével Tiszavasváriba tartanak, ahol részvétüket kívánják nyilvánítani az áldozat hozzátartozóinak.

"Rengeteg szkinhed volt"

Elég nagy számban voltak szélsőségesek a szombati tüntetők között, nagyon sok bőrfejű jelent meg - mondta az [origo]-nak Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) Borsod megyei elnöke. A Kossuth Lajos utca - a gyilkosság színhelye, az ott élők szerint is "cigányutca" - "lenti környékéről mindenki elment" - fogalmazott Dancs Mihály. Elmondása szerint az ott lakó romák és nem romák egyaránt féltek, bár nagyon sok rendőr bíztosította a tüntetést. "Voltak beszólások, köpködések, mutogatások" - mondta az RPA megyei elnöke.

"Reméljük, hogy ezzel vége van, és nem lesz szélsőségesek zarándokhelye Olaszliszkából" - fogalmazott Dancs Mihály. Olaszliszkára még mindig folyamatosan érkeznek fenyegető levelek, telefonok - ilyeneket romák és nem romák is kapnak, "a lényeg, hogy Kossuth utcai legyen" - tudtuk meg Dancs Mihálytól. Az RPA hétfőn ad ki közleményt a Jobbik tüntetéséről.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán október 15-én, vasárnap halálra vertek egy férfit, aki autójával elsodort egy kislányt. A lány csak könnyebben sérült meg, azonban ismerősei kirángatták a férfit a volán mögül, majd brutálisan megverték. Az agyonvert férfi gyerekei is az autóban ültek. A férfi megölésével három férfit gyanúsítanak, ők jelenleg előzetesben vannak. Ketten közülük nemrégiben öngyilkosságot kíséreltek meg.

MTI/[origo]