Gyújtogatással fenyegetik az olaszliszkai romákat

Vágólapra másolva!
Közel ötvenszer ütötték meg az agyonvert tiszavasvári tanárt Olaszliszkán az elsődleges orvos szakértői vélemény szerint. Az ütések és rúgások főként az áldozat fejét érték. Még mindig három gyanúsított van, már előzetesben. Az olaszliszkai cigányok közül sokan elmenekültek a faluból, egy névtelen levélben a házak felgyújtásával fenyegetőznek. Emiatt még nem nyomoznak. Az elhunyt özvegye kedden elment az utcába, ahol a gyilkosság történt.
Vágólapra másolva!

Elkészült az olaszliszkai lincselés ügyében indított orvos szakértői vizsgálat első jelentése. Ez megállapította, hogy csaknem félszáz ütés és rúgás érte az áldozat fejét, illetve testének felső részét. Az MTI által ismertetett jelentés úgy fogalmaz: "csaknem félszáz olyan hatás érte az áldozatot, amelyet vélelmezhetően tompa tárggyal vagy lábbal okoztak".

Az [origo] kérdésére, hogy milyen tompa tárgyat használhattak az elkövetők, a rendőrség sajtóreferense azt mondta: kemény tárgyról - botról, vascsőről - nincs szó, leginkább fizikai erővel, lábbal okozhatták ezeket a sérüléseket.

A negyvennégy éves tiszavasvári tanárt azért verték halálra Olaszliszkán, mert elsodort egy utcára kiszaladó kislányt az autójával. A rendőrség továbbra is három embert tart őrizetben emberölés megalapozott gyanúja miatt, ők előzetes letartóztatásban vannak - tudtuk meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrfőkapitányság referensétől. A nyomozás kezdeti szakaszában a rendőrség nem zárja ki, hogy bővül a gyanúsítottak köre - közölte a rendőrség.

Félnek az olaszliszkai cigányok

A rendőrség szerint alaptalanok azok az információk, hogy szkinhedek tartanának Olaszliszka felé bosszút állni. Erről az olaszliszkai romák beszélnek a lincselés óta, akik között többen félnek attól, hogy a helybeliek vagy a környező települések lakói bántani fogják a romákat. Az önkormányzathoz nagyon sok fenyegető levél érkezett. A zempléni településen azóta folyamatos a rendőri jelenlét, elsősorban az esetleges atrocitások megelőzése érdekében, az "általános szituáció és a nyugalom biztosítása" miatt - fogalmazott a sajtóreferens.

Hétfőn este körülbelül száztíz olaszliszkai cigány hagyta el a falut, egy részük az erdőbe menekült, mások rokonoknál húzták meg magukat - mondta az [origo]-nak Fercsák László, a falu cigány kisebbségi önkormányzatának elnöke. Amikor ezt megtudták, ő és a falu polgármestere a keresésükre indult. Reggel körülbelül hatvan embert hazahoztak, akik éjszaka kéthetes, egyéves kisgyerekekkel átkeltek a Bodrogon és az erdőbe menekültek. A többiek, körülbelül negyven ember Vis településen, rokonoknál van, ők még nem tértek haza a faluba, hiába próbálták megnyugtatni őket - mondta Fercsák László.

Ugyanakkor nagyon sok rendőr van Olaszliszkán, Fercsák László szerint kedd délelőtt szinte percenként látni járőröket a település utcáin. Szerinte a rendőrség segítségére szükség is van, hiszen még mindig nagyon sok fenyegető levelet, telefonhívást kapnak. A cigány önkormányzat elnöke reggel kapott egy névtelen levelet. Ebben olyasmik vannak, mint: "cigányok, ingyenélők, akik agyonvertétek azt az embert, felgyújtjuk a házát, akik részt vettek benne". A levél úgy végződik: "ingyenélő állatok, benzin és gyufa rátok".

A rendőrség a fenyegetések ügyében nem nyomoz, mert "egyelőre még az emberöléssel foglalkozik" - mondta a megyei rendőrfőkapitányság sajtóreferense. Az eljárás indításához először vizsgálódnia kell a rendőröknek, de eddig még erre sem került sor. Ugyanakkor Olaszliszka polgármestere minden levélről szól a rendőröknek.

A letartóztatott gyanúsítottat, aki tagja a cigány önkormányzatnak, arra kérik majd az önkormányzat tagjai, hogy mondjon le mandátumáról. Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod megyei elnöke pedig bejelentette: este hat órakor a tragédia helyszínén gyertyagyújtással róják le kegyeletüket.

A polgármesteri hivatalba kedden délelőtt megérkezett az elhunyt tiszavasvári tanár özvegye, akit Fekete Gyula polgármester tájékoztatott az esetről, majd kiállították számára a szükséges iratokat. A megrendült asszony virágot helyezett el és gyertyát gyújtott a bűncselekmény helyszínén.

Akár életfogytiglan is lehet

Az emberölés vádja biztosan megáll, de a vasárnap óta napvilágot látott hírek bonyolítják a dolgokat - mondta az [origo]-nak Kun László, a Magyar György Ügyvédi Iroda jogásza. Ha az autós tovább akart volna hajtani, elméletileg erős felindulásból elkövetett emberölésről is lehetne szó, ugyanakkor alapvetően kizárja ezt az a tény, hogy negyvenöt ütést mértek az áldozat fejére, nyakára - magyarázta.

A "különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés" vádja is megalapozottnak tűnik - tette hozzá. Ha igazak az arról szóló hírek, hogy az elkövetők családjában történt már hasonló baleset, szóba jöhet az aljas indokból - vagyis bosszúvágyból - elkövetett emberölés is - mondta az ügyvéd.

Kérdésünkre, hogy milyen büntetés szabható ki minderre, Kun László azt mondta: alapesetben gyilkosságért öttől tizenöt évig terjedő börtön szabható ki. A csoportosan elkövetés, a különös kegyetlenség vagy az aljas indokból elkövetés a büntetőjog szerint súlyosbító lehet. Ha ezekból valamelyik bebizonyosodik, tízéves börtönbüntetés az alsó határ, de akár életfogytiglanról is lehet szó az ügyvéd szerint.