Vágólapra másolva!
Több vidéki városban pénteken is folytatódtak a kormányellenes tüntetések, százötven-kétszáz ember részvételével. A demonstrálók a miniszterelnök távozását követelték, néhol hangos szóval, volt aki a csendes imát ajánlotta a cél elérése érdekében.
Vágólapra másolva!

Egerben a szónokok rendőrállam létrehozására irányuló törekvésekkel vádolták Gyurcsány Ferencet az Egri Végvár Polgári Körök Egyesület (EVPKE) kezdeményezésére rendezett tüntetésen, amelyen mintegy 200 ember vett részt. "Nem engedhetjük magunkat megfélemlíteni, hiszen akkor megvalósulhat az az álom, amit egy ember szövöget, hogy ő rendőrállamot fog létrehozni" - mondta Csákvári Antal az EVPKE elnöke. Az Eszterházy téren tartott demonstrációt követően a tüntetők a város 56-os emlékművéhez vonultak, ahol gyertyákat gyújtottak a forradalom 50. évfordulóján történt budapesti események "áldozatainak emlékére".

Debrecen főterén pénteken este is mintegy 150-en követelték Gyurcsány Ferenc és kormányának lemondását. A demonstrálók verseket hallgattak, énekeltek a Nagytemplom előtti Kossuth-szobornál és az alkalmi szónokokat hallgatva azt skandálták, hogy Gyurcsány mondjon le. A demonstráció ezúttal is békésen zajlott le.

Székesfehérváron a Városház-téren mintegy százötven-kétszáz tüntető követelte Gyurcsány Ferenc és kormánya lemondását és tiltakozott a "diktatúra" ellen. A tüntetésen szemtanúk számoltak be a budapesti Kossuth tér kiürítéséről és a "rendőri túlkapásokról". Az egyik alkalmi szónok azt mondta, hogy "ukrán és orosz rendőröket" látott a hétfői események során a fővárosban.

Szegeden csaknem száz ember tüntetett Gyurcsány Ferenc és a kormány ellen. A demonstrálók a városháza előtt gyülekeztek, majd végigvonultak a város főutcáján, miközben azt skandálták: "hazaárulók", "nem hiszek Ferencnek, csak a józan eszemnek", "süllyed a hajó, vezetője csaló", "tüntetni nem tilos, vesszen a piros".

A soproni Fő téren mintegy 160 tüntető követelte a miniszterelnök lemondását - nyilatkozta a demonstrációs bizottság képviselője. Gőbl György elmondta: a szónokok megemlékeztek az 1956-os forradalomról, felelevenítették a fél évszázaddal ezelőtti eseményeket; az évforduló budapesti történéseivel kapcsolatban a rendőrség brutalitását hangsúlyozták. Korábban a demonstrációs bizottság szervezésében félpályás útlezárást tartottak a Győr megyei Kópháza és Nagycenk között a 85-ös főúton. Gőbl György arról számolt be, hogy 14 személykocsi és egy traktor sorakozott fel az érintett útszakaszon. A megye több településéről: Sopronból, Kónyból, Kópházáról és Csornáról érkeztek tüntetők.

Szekszárdon a tüntetés egyik szónoka arról beszélt, hogy hangos szó helyett halk imával kell kérni, hogy Gyurcsány mondjon le.