Az ostromló csuklyások építették a barikádokat

Vágólapra másolva!
Október 23-án ugyanazok a csuklyás fiatalok csaphattak össze a főváros több pontján a rendőrökkel, akik részt vettek az MTV-székház ostromában, valamint a 2002-es Erzsébet hídi blokádban, a Nemzetbiztonsági Hivatal információi szerint - értesült az [origo] egy nemzetbiztonsági területen jártas forrástól. Egy szakértő szerint a kemény mag általában önállóan nem kezdeményez akciót, inkább békés tüntetésekhez csapódva jön lendületbe.
Vágólapra másolva!

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) szerint valószínűleg ugyanazok a személyek csaptak össze október 23-án többször is a rendőrséggel, akik részt vettek az MTV-székház ostromában is - értesült az [origo] egy névtelenséget kérő forrástól, aki állítása szerint ismeri a hivatal álláspontját az ügyről. Az NBH által korábbról ismert csuklyás, Molotov-koktélokkal és husángokkal felfegyverzett fiatalok olyan szélsőségesnek tartott szervezetekkel állhatnak kapcsolatban, mint a 2002-as Erzsébet hídi blokádot is megszervező Lelkiismeret '88 vagy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom - tudtuk meg forrásunktól.

Vajda Péter, az NBH szóvivője az [origo] értesüléseit nem kívánta kommentálni. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöki posztjáról október 6-án lemondott Toroczkai László az [origo]-nak elismerte, hogy több tagjuk is megsérült az október 23-i tüntetéseken, azt azonban tagadta, hogy szervezetten részt vettek volna zavargásokban. Toroczkai elmondta: eddig is sejtették, hogy az NBH figyeli őket, az elmúlt hetekben azonban valószínűleg még inkább a titkosszolgálatok látókörébe kerültek. A Lelkiismeret '88 megkeresésünkre e-mailben reagált, a civil szervezet ebben tagadta, hogy köze lenne a zavargásokhoz.

Az [origo] által megkeresett ügyvédek, akik olyan személyek jogi képviseletét látják el, akiket az október 23-i zavargások után őrizetbe vettek, kivétel nélkül tagadták, hogy védenceiknek közük lenne bármilyen szervezethez. A Deák téren egy tankot elkötő férfi védője pedig azt állította, hogy az események sodorták magával a férfit. Hegedűs László, aki két, október 23-án őrizetbe vett személyt is véd, az [origo]-nak ezt mondta: nem tud arról, hogy az által képviselt személyeknek köze lenne civil szervezetekhez, társadalmi szervezetek ugyanis nem adhatnak megbízást ügyvédeknek, kizárólag magánszemélyek.

Tálas Péter nemzetbiztonsági szakértő szerint az utcai összecsapásokban részt vevő kemény mag általában nem egyetlen szervezet tagjai, hanem több szélsőséges csoportból verbuválódnak. Tálas szerint a futballmérkőzéseken és a politikai események aktivizálódó szélsőségesek száma körülbelül ezer főre tehető. Így hiába vettek őrizetbe a szeptember 18-20-i zavargások után több száz embert, a szélsőséges politikai ideológiákra is fogékony csoportokat nem sikerült teljesen felszámolni - véli az elemző.

A kemény mag önállóan nem kezdeményez akciót, az esetek többségében inkább békés tüntetésekhez csapódva jönnek lendületbe - mondt a szakértő. Tálas Péter szerint az összecsapás lehetőségét kereső személyek nem egyesével, hanem kisebb csoportokba összeverődve érkeznek a helyszínekre, ahol meglehetősen jól kommunikálnak, pár perc alatt képesek összetákolni egy barikádot. A rendbontók szervezőkészségének fejlődését elismerik a titkosszolgálatok is. Az NBH 2005-ös évkönyve arról számolt be, hogy a hazai szélsőséges mozgalmak egyre szervezettebbé, kiforrottabbá váltak, illetve felismerték az internetben rejlő lehetőségeket is.

A 2001-ben alapított Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom nevét a történelmi Magyarország 64 vármegyéjéről kapta, utalva a szervezet irredenta jellegére. A mozgalom részt vett többek között a Kendermag Egyesület 2004-es tüntetésének megzavarásában. A szervezet többször összetűzésbe került a környező országok hatóságaival: Toroczkait több évre kitiltották Szerbiából, Romániából és Szlovákiából. Azt, hogy a szervezetet figyelik a titkosszolgálatok, bizonyította az is, hogy egy a Hatvannégy Vármegye által 2005-ben megrendezett Magyar Sziget utáni takarítás közben előkerült a titkosszolgálat egyik munkatársának igazolványa.

Az 1988-ben létrejött, eredetileg az erdélyi falurombolások ellen tiltakozó Lelkiismeret '88 csoportot 2002-ben Kocsis Imre szervezte meg újra. A szervezet 2002-ben részt vett az Erzsébet híd blokádjában, 2004-ben pedig az azóta betiltott Vér és Becsület Kulturális Egyesülettel emlékezett meg a második világháborúban Budapesten elesett német katonákról.

Szabó András