Tüntetőket igazoltattak a Kossuth téren

Vágólapra másolva!
A Kossuth teret változatlanul műveleti területként tartja nyilván a rendőrség, de hogy milyen indokkal és meddig, azt a BRFK szóvivője nem árulta el. Kedd este a téren kormányellenes demonstrálókat igazoltattak. Este tizenegy óráig érdemben nem történt semmi, ekkor a rendőrök visszavonták a vízágyút a Szalay utcából.
Vágólapra másolva!

Továbbra is tisztázatlan, hogy mi lesz a térrel, ahol korábban hetekig kormányellenes tüntetések zajlottak. "A főkapitány úr fenntartja a Kossuth tér műveleti jellegét" - felelte több kérdésünkre ugyanezt a BRFK szóvivője. Jármy Tibortól azt szerettük volna megtudni, hogy meddig lesz még lezárva a tér és hogy mi indokolja a környező utcák lezárását.

"Szakmai kifejezés. Bizonyos rendőri intézkedéseket megtehetünk" - ennyit felelt a szóvivő arra a kérésünkre, határozza meg pontosan, hogy milyen korlátozásokra ad lehetőséget a rendőrségnek a tér műveleti területté nyilvánítása.

Megkerestük Takács Andrást, de a Kossuth téri demonstrációkat már több mint egy hónapja szervező Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik ügyvivője szerint még tárgyalnak arról, milyen módon reagálnak a tér lezárására. Takácséknak eredetileg október 25-ig adta meg korábban a rendőrség az engedélyt a demonstrációra.

Igazoltatások kedd este

A Kossuth téren kedd este mintegy 30-40 kormányellenes demonstráló gyűlt össze nemzeti színű és Árpád-sávos zászlókkal. Nem kiabáltak jelszavakat, csak álldogáltak az esernyő alatt. Este fél nyolc körül odament hozzájuk mintegy 60-70 rendőr, és igazoltatni kezdték őket. Többeket elküldtek - jelentette tudósítónk.

Később újabb erősítés érkezett a térre: egy teherautó és két járőrautó. Az egyik tüntető azt mondta újságíróknak, hogy felírták az adataikat, és figyelmeztették őket, hogy tíz főnél többen nem gyülekezhetnek előzetes bejelentés nélkül. Este háromnegyed nyolckor tudósítónk azt jelentette, hogy a demonstrálók elmentek, és a rendőrök is fogyatkozni kezdtek.

Korábban is volt egy kisebb rendőri akció. A Parlament környéki metrókijáratnál mintegy 10-15 ember gyülekezett, közülük néhányan hangoskodtak, és sértegették a rendőröket. Ezt követően indult a kisebb rendőrségi akció. Mire azonban a rohamrendőrök mozgásba lendültek, a néhány alkalmi demonstráló eltűnt - jelentette tudósítónk.

A rendőrök tettek egy kört a Garibaldi utca, illetve a Nádor utca környékén. Annak ellenére, hogy futólépésben haladtak, nem találtak senkit. A Kossuth téri metróállomáson szintén igazoltatni kezdtek, és négy fiatalt magukkal vittek.

A távirati iroda tudósítója szerint a rendőrség főképp a fekete ruhás fiatalokat igozoltatják a Kossuth tér környékén. A Nádor utcában egy szórakozóhelyen egy gázálarcot hordozó fiatalt is igazoltattak, de nem állítottak elő.

Tizenegy óra előtt néhány perccel elhagyták a fővárosban a rendőrjárművek és a vízágyú a Szalay utcát és a földművelésügyi minisztérium előtti útszakaszt. A rendőrök az MTI helyszíni tudósítójának azt mondták, hogy visszamennek központjaikba. Budapest belvárosában azonban a késő esti órákban még mindig jól látható a rendőri készültség.