Könnygáztól szenvednek a belvárosiak

Vágólapra másolva!
Egy Dohány utcai kávézóba belőttek egy könnygázgránátot, a Ferenciek terén levő élelmiszerboltba hármat - ők három napig nem nyitnak ki, mert szellőztetnek. Több  boltos és vendéglős dagadt szemekkel nyitott ki kedden, az egyik bankban folyamatosan könnyezve dolgoznak. Betört ablakok, szétbontott faszerkezetek, vérnyomok, gumilövedékek és enyhe könnygázszag jelzik még most is a hétfői zavargásokat.
Vágólapra másolva!

"A lovasok gázsprével szaladtak bele a tömegbe, és lőtték a könnygázt, minden tele lett füsttel. Kiszaladtunk, és szedtük fel a gyerekeket a földről" - mesélte az [origo]-nak egy szemtanú, aki a hétfő délutáni rendőrrohamot a Dohány utcai zsinagógával szemben levő Katapult kávézóból nézte végig. A kávézóba is betört a könnygáz, később még többeket menekítettek be oda a vendégek, olyanokat, akik nem láttak semmit a füsttől, és pánikba estek vagy eltévedtek.

A szemtanú szerint ezután - amikor már vagy százan zsúfolódtak be a kávézóba, lehúzták a rolót. "Akkor jött egy rendőr, és bedobott egy könnygázgránátot a helyre" - mondta. Akkor elmondása szerint jó ideig nem kapott senki levegőt, de sokáig nem merték kinyitni az ajtókat, hogy szellőztessenek, ráadásul kint még több volt a könnygáz. Utóbb a rendőrök még bementek vécére a kávézóba. Az [origo] a Katapult kávézó üzletvezetőjét is szerette volna megszólaltatni, de nem akart nyilatkozni. A BRFK szóvivője, Jármy Tibor nem tud a konkrét esetről, szerinte ha történt ilyen - hogy a rendőrök gránátot lőttek a kávézóba -, az csakis véletlen lehetett.

Még látszanak vérnyomok

A Deák tér környékén vérnyomok, a gránátok robbanásának nyomai mellett lebontott gránitlapok - melyekkel a rendőröket dobálták meg - és szanaszét heverő gumilövedékek emlékeztetnek a hétfői ostromállapotra. A tüntetők akkor szétbontották a "Budapest a szabadság fővárosa" feliratot, és a másfél méteres műanyag betűkből emeltek barikádot. A megmaradt darabokat kedden munkások szedték szét, azt mondták, elviszik. "Helyre lehetne állítani, de az hónapokba telne" - mondta egyikük csüggedten.

A Dohány utcai kávézókban és sörözőkben nem voltak nagyobb károk. Az egyik étterem pincére ugyanakkor elmondta: a randalírozók letörték a kinti díszítőelemek egy részét. Itt hatkor bezártak, a dolgozók azt mondták, nem maradnak tovább. Az egyik kávézóban azt mondta az üzletvezető: "megnyugtató volt a rendőrök jelenléte, hogy elzavarták ezt a csürhét". Szerinte ezért nem történt kár. Egy sörözőnél csak annyi rongálás volt, hogy letörték a postaládát. "Ide bejöttek vagy negyvenen, lapítottak egy ideig, lekapcsolták a lámpát. A kolléganő nagyon félt, be akart zárni, de nem tudott" - mondta az üzletvezető kérdésünkre.

Fotó: Pályi Zsófia
Vérnyomok a Deák téren

Hasonló eseményekről több vendéglátós is beszámolt. A Madách térről nyíló Gerlóczy utcába is nagyon sok könnygázt lőttek be. Az összezsúfolódott tömegből sokan az utcában levő borozóba menekültek - itt még érezni a könnygáz szagát. "Aki befért, beengedtük, aztán lehúztuk a rolót" - mondta a pultos. A sarkon levő széles kaput betörték a tüntetők, és sokan oda is menekültek. A kapu most is félig nyitva áll, és látszanak rajta a sérülések.

Három gránát a boltba

A Ferenciek terén lévő élelmiszerbolt kedden nem nyitott ki - az egyik dolgozó szerint három napig még nem is fog. Éjszaka ugyanis három könnygázgránátot lőttek be a boltba, a tömény szagot egyelőre hiába próbálják egy óriásventilátorral kiűzni.

A Ferenciek terén mindenütt érezhető a könnygáz, a járókelők is szipognak és könnyeznek. "Most bújj bele, a szemedet is takard el és hagyd így" - mondta egy arra haladó nő, aki néhány éves kisgyerekét egy kendővel próbálta megóvni a könnyezéstől. Az egyik közeli bankban van félfogadás, az alkalmazottak az erős szagban folyamatosan könnyezve, vörös szemmel dolgoznak - egyelőre nem szellőzött ki a könnygáz.

A kis pizzéria sem úszta meg

Fotó: Pályi Zsófia
Elviszik a szétszedett betűket

Az Astorián is megsínylették az éttermek a zavargásokat. A McDonald's öt órakor bezárt, de a Burger King nyitva maradt - innen a rendőrök terelték ki az embereket. "Ha nem jöttek volna a rendőrök, nem tudom, mi lett volna a berendezéssel" - mondta az egyik ott dolgozó. Végül nem szenvedett kárt az étterem - ellentétben a Blaha Lujza téri Burger Kinggel, ahol az egyik tüntető betörte az ablakot.

Az Astoria és a Deák tér közötti apró pizzázó dolgozóit is megviselték a hétfői események. A pultnál álló nő kedden bedagadt szemekkel szolgált ki, a könnygáz szagát eddig nem sikerült kiszellőztetni a helyiségből. "A Fidesz-gyűlés után a Deák tér felől szaladt be egy vendég, hogy a lovas rendőrök megrohamozták a tömeget, és itt akkor perceken belül kitört a pánik" - mesélte. Körülbelül húszan menekültek be a kis helyiségbe. A pultos szerint vagy negyven percig álltak ott lekapcsolt villany mellett, közben tele volt könnygázzal a helyiség.

Az egyik nagykörúti török étterem külső faépítményét részben szétbontották a tüntetők, hogy barikádokat emeljenek belőle. "Már a múltkor is szedtek le, de most több csapat jött" - panaszkodott az egyik ott dolgozó. A környéken több betört emeleti ablakot is láttak tudósítóink.

Wirth Zsuzsanna