A Fidesz szerint Orbán nem ijesztgetett külföldieket

Vágólapra másolva!
Nem beszélt le nagyköveteket Orbán Viktor arról, hogy október 23-án külföldi politikusok Magyarországra látogassanak - állította Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. Korábban a külügyi államtitkár viszont azt közölte: sok nagykövet jelezte, hogy miután Orbán Viktor félreérthetően fogalmazott a magyarországi biztonsági helyzetről, többen elbizonytalanodtak.
Vágólapra másolva!

A Fidesz szóvivője szerint Orbán Viktor, amikor a múlt héten nagykövetekkel találkozott, senkit nem akart lebeszélni arról, hogy október 23-án Magyarországra látogasson. Szijjártó azt mondta: Orbán Viktor valóban találkozott a misszióvezetőkkel és valóban szóba került az 1956-os forradalom 50. évfordulójának megünneplése, azonban az hazugság, hogy a Fidesz elnöke bárkit is le akart volna beszélni arról, hogy Magyarországra látogasson a megemlékezésekre. Mint mondta, Orbán Viktor azt közölte a nagykövetekkel, hogy a Fidesz október 23-án megemlékezést tart, amelyre Magyarország minden polgárát várja.

A külügyi államtitkár hétfőn a parlamentben kérdésre válaszolva viszont állította: a tárca számos nagykövettől kapott személyes és telefonos megkeresést azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor nem egyértelműen fogalmazott a magyarországi biztonsági helyzetről azon a találkozón, ami a Fidesz elnöke és a misszióvezetők között zajlott.

Több nagykövet megkérdezte a találkozó után, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulós ünnepségeire érkező állam- és kormányfők biztonságát a Külügyminisztérium kellőképpen szavatolni tudja-e - közölte Horváthné Fekszi Márta, Szabó Zoltán (MSZP) azonnali kérdésére válaszolva.

A szocialista képviselő előzőleg arról beszélt: a Fidesz elnöke az egy héttel ezelőtti találkozón mondott beszédében a biztonsági helyzetre hivatkozva "legalábbis óva intette" a budapesti nagyköveteket attól, hogy állam- és kormányfőik október 23. környékén Magyarországra látogassanak.