Összeveszett a VII. kerületben a Fidesz és a KDNP

Vágólapra másolva!
Külön frakciót alakított a VII. kerületben a KDNP, emiatt helyi szinten összeveszett szövetségesével, a Fidesszel. Az önállósodás módját ugyanis a Fidesz helyi frakcióvezetője, Deutsch-Für Tamás árulásnak tartja.
Vágólapra másolva!

Vita pattant ki VII. kerületben a fideszes és KDNP-s önkormányzati képviselők között, úgy tudjuk, személyes konfliktusok miatt. Bár a két párt közös jelöltekkel indult a választáson és szerzett összesen 10 mandátumot, a KDNP külön frakciót alakított. Külön képviselőcsoport alapítására a két párt közötti megállapodás szerint akkor van lehetőség, ha frakció-szövetségben dolgoznak együtt, ahogyan ez a parlamentben is működik. Erzsébetvárosban azonban a Fidesz szerint nem erről van szó: állítása szerint sértett képviselők alakítottak külön frakciót, amiről nem egyeztettek.

A helyzet furcsasága, hogy a KDNP-frakció lett a nagyobb, 6 fős, míg a Fidesz képviselőcsoportjához csak négyen csatlakoztak. Az önkormányzatban egyébként az MSZP és az SZDSZ került többségbe.

Deutsch-Für Tamás, a Fidesz VII. kerületi frakcióvezetője szerint "árulás történt", úgy vélte, arról van szó, hogy néhány helyi politikus most KDNP-mezt húzott magára, mivel a frakció nagy része nem is tagja a kereszténydemokrata pártnak. Szerinte a KDNP-frakció tagjait döntésükben saját személyes érdekeik vezetik, pozíciókkal fizették ki őket. A frakcióvezető hozzátette: minderről azonban a KDNP nem tehet, nem a két párt közötti országos vitáról van szó.

A frakcióvezető sérelmezte azt is, hogy a KDNP-frakcióba tömörültek mind a 10 politikus nevében tárgyaltak a polgármesterrel, a Fideszt pedig állítása szerint meg sem kérdezték. Így Deutsch-Für szerint az önkormányzati tisztségeket igazságtalanul osztották el a Fidesz és a KDNP között. A KDNP Deutsch-Für elmondása szerint megkapta az egyetlen ellenzéki bizottsági elnöki posztot, és emellett három tanácsnoki megbízatást is megszerzett. A 12 ellenzéki bizottsági tag közül 8 KDNP-s lett és csak négy fideszes - tette hozzá a fideszes politikus.

Molnár Béla, a KDNP budapesti elnöke azt mondta az [origo]-nak a VII. kerületi frakció-alapítással kapcsolatban, hogy szerinte frakció-szövetségről van szó, így nem érti a külön képviselőcsoporttal kapcsolatos aggályokat. Közölte: úgy tudja, jutott tisztség a Fidesznek is a kerületben. Hozzátette: a két frakció között mozgás van, folytatódik a tisztségek elosztása is. Kecskés Gusztáv, a KDNP-frakció tagja, aki a Fidesz választókerületi elnöke és a Fidesz-KDNP közös polgármester-jelöltje volt, azt mondta: azon munkálkodik, hogy létrejöjjön a frakciószövetség. Közölte, hogy ha ez létrejön, csak úgy tudja elképzelni a jövőt, ha ő vezeti a frakció-szövetséget, mivel közös polgármester-jelölt volt.

Komáromi Gergely