Felfüggesztett börtönre ítélték Szabadit

Vágólapra másolva!
Hivatali visszaélésben és hűtlen kezelésben bűnösnek mondta ki az első fokon eljáró bíróság Szabadi Béla volt államtitkárt, a sikkasztás és magánokirathamisítás vádja alól viszont felmentették. Így két év börtönt kapott, de négy évre felfüggesztve. Torgyán József egykori politikai államtitkára rágógumizva hallgatta végig a bíróság ítéletét, majd bejelentette: nem követett el semmit, ezért fellebbez a döntés ellen.
Vágólapra másolva!

Ítélethozatallal zárult kedden Szabadi Béla, Torgyán József volt agrárminiszter politikai államtitkárára ellen folytatott per, amelyben őt és társait különösen nagy hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és sikkasztással vádolták. Az első fokon eljáró bíróság 19 rendbeli hivatali visszaélésben és egyrendbeli hűtlen kezelésben bűnösnek mondta, sikkasztás és magánokirathamisítás vádja alól viszont felmentették. Szabadi két év börtönt kapott, de ennek végrehajtását négy évre felfüggesztették az első fokon eljáró bíróság ítélete szerint. Az ügyész korábban letöltendő börtönbüntetést kért Szabadi Bélára, a vádlott védője azonban felmentését kérte.

A bíróság indoklásában elmondta: az eljárás elhúzodását - hat évig tartott a per - nyomatékos enyhítő körülménynek tekintették, ezért függesztették fel az ítélet végrehajtását. Ha hamarabb megszületik az ítélet, a bíróság végrehajtandó börtönbüntetést szabott volna ki - tette hozzá a bíróság. Az ítélethirdetés után Szabadi fellebbezett a döntés ellen, így az ítélet nem jogerős, a per másodfokon folytatódik. A négy másik vádlottat pénzbüntetésre ítélték, többeket pedig felmentettek. Az ítéletet a vádlottak nagy része azonnal tudomásul vette, így ezek jogerősek.

Az ítélet szóbeli indoklása több mint két órán keresztül zajlott, Szabadi ezalatt láthatóan flegma arckifejezéssel, rágózva ült a vádlottak padján, erősen kivörösödött arccal. A rágózás az elnöklő bírónőnek csak akkor tűnt fel, mikor a fellebbezés bejelentésekor sem hagyta abba, ezért rendreutasították.

Újságírói kérdésre Torgyán egykori bizalmasa tárgyalás után azt mondta: az ítélet megdöbbentette, de mindig is azon a véleményen volt, hogy politikai per zajlik ellene, amit szerinte az is bizonyít, hogy a bíróság az ítélet indoklásában állami érdekekre hivatkozott. Úgy fogalmazott, hogy minősíthetlen eljárás zajlott ellene, méghozzá "pokoli körülmények között". Védője, Bárándy György ehhez azt fűzte hozzá, hogy nemcsak politikai színezete van a pernek, de a "jelenlegi politikai zűrzavar" valójában ezzel az üggyel indult.

A bíróság az ítéletének indoklásában azt emelte ki, hogy az államtitkári beosztásában lévő Szabadi kezében szokatlanul nagy hatalom összpontosult, amit ő - "habitusából eredően" - ki is használt, így az egész minisztérium érzékelhetően függő helyzetbe került tőle. Ezt kihasználva vette rá az FVM tulajdonában lévő cégeket, hogy nagyobb összegeket az utasítása szerint költsenek el, például kössenek reklámszerződéseket a Ferencvárosi Tornaklubbal, amelynek Torgyán József volt az elnöke, Szabadi pedig az elnökhelyettese. Az indoklás szerint az egykori államtitkár tevékenysége arra irányult, hogy a saját érdekkörét jobb helyzetbe hozza, így visszaélt hivatali hatalmával.

Titkárnőjét is első osztályon utaztatta

A földművelésügyi tárca egykori politikai államtitkára és az agrárium szerkezetváltozásának végrehajtására létrehozott Agrárinnovációs Kht. több vezető beosztású tisztviselője ellen 2003 decembere óta folytatott perben korábban tanúként hallgatták meg az akkori minisztert, Torgyán Józsefet is, aki védelmére kelt egykori beosztottjainak.

A vád szerint a hűtlen kezelés mértéke csaknem kétmilliárd forint, Szabadi pedig közel 6 millió forintos kárt okozott azzal, hogy hivatalos külföldi útjaira első osztályú repülőjegyekkel utazott, noha államtitkárként ez nem járt volna neki. Torgyán József erre meghallgatásakor azt mondta: meg is tiltotta volna Szabadinak, hogy másképpen utazzon a hivatalos utakra, mert az "az ország lejáratása" lett volna. A bírósági indoklás szerint Szabadi ahhoz is ragaszkodott, hogy a titkárnője is első osztályon utazzon, arra hivatkozva, hogy az út közben is dolgoznak, a minisztérium többi vezető beosztású munkatársa pedig úgysem szeretett mellé ülni.

Az ügyészség szerint a tárca utasítására az Agrárinnovációs Kht. közpénzből finanszírozott olyan projekteket, amelyek kívül esnek feladatkörén, így például egy vidéki kápolnaépítést. Torgyán erre a meghallgatásakor azzal reagált: görögkatolikus családból származik, és a templomokat a vidékfejlesztés egyik fontos tényezőjének tartja, ezért adta utasításba az ilyen célú beruházások támogatását.

A Kht. ezen kívül nagy összegű megbízásokat adott elméleti tanulmányok megírására, de ezeket később nem is használták fel. A kisgazda miniszter elmondása szerint soha nem volt a kezében olyan tanulmány, amit a Kht. készíttetett, de úgy vélte, biztosan használta ezeket valaki. Az egykori államtitkár védője, Bárándy György kifogásolta, hogy ügyészség az eljárás alatt "despotának" állította be Szabadit, aki terrorizálta a minisztériumot és államtitkár létére miniszternek szólította magát.

Gergely Zsófia