Órákig sorolták a vádakat Szabadi ellen

Vágólapra másolva!
Többrendbeli, különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés, sikkasztás, csalás és felbujtóként elkövetett magánokirat-hamisítás bűntettével vádolja az ügyészség Szabadi Bélát, a földművelésügyi tárca volt politikai államtitkárát. Az ügyész órákig sorolta a vádakat a volt kisgazda politikus ellen az ügy keddi tárgyalásán a Fővárosi Bíróságon. A vádirat szerint az okozott kár értéke milliárdos nagyságrendű. A bíró a tárgyaláson a védelem kérésére feloldotta a Szabadit sújtó lakhelyelhagyási tilalmat.
Vágólapra másolva!

Órákig tartott, amíg az ügyész ismertette a vádiratot Szabadi Béla volt kisgazda politikus, egykori államtitkár büntetőperében kedden a Fővárosi Bíróságon. Az ügyészség több rendbeli, különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés, sikkasztás, csalás és felbujtóként elkövetett magánokirat-hamisítás bűntettével vádolja Torgyán József volt agrárminiszter egykori bizalmasát. Szabadi ellen két vádirat is van, mindkettőben más bűntettek miatt kéri felelősségre vonását az ügyészség, más vádlottak társaságában.

Az ügyészség szerint Szabadi Béla több mint 5 millió forintos vagyoni hátrányt okozott azzal, hogy drága, milliós repülőjegyekkel utazott különböző egzotikus országokba (Malajzia, Brazília) állami pénzen.

FVM: Éljen a Fradi!

Jóval jelentősebb az FTC-vel kötetett reklámszerződésekkel okozott kár, amelynek egyedüli célja az ügyészség szerint a klub pénzügyi támogatása volt. Másféltucat, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium érdekeltségébe tartozó cégnek és kutatóintézetnek kellett támogatniuk a Fradit Szabadi Béla utasítása alapján a vádirat szerint. A támogatások összege a néhány millió forinttól a százmilliós nagyságrendig terjedtek. Összeségében több pénzt kapott a Fradi a Torgyánék által vezetett FVM segítségével, mint az UEFA-tól az egykori BL szerepléséért.

Valamennyi szerződésnél hasonló volt a forgatókönyv: berendelték az érintett cég vezetőjét minisztériumba, és közölték vele, hogy (Szabadi Béla utasítására) alá kell írnia az FTC-vel egy reklámszerződést, amelyet később még többször is meghosszabbítottak. A sokmillió forintos támogatásért cserébe olyan helyeken kaptak néhány négyzetméternyi reklámfelületet, mint például a birkozócsarnok, a futófolyosó, a népligeti komplexum külső kerítése, atlétikapálya. A behívott vezetőknek a szerződés szövegére nem volt ráhatásuk a vádirat szerint, az aláírás után még aznap megtörtént az átutalás a klub részére. Ezek a reklámszerződések, pontosabban a Fradinak adott milliók a legtöbb cégnek komoly pénzügyi nehézségeket, likviditási problémákat okoztak. Számos esetben a nyereségüknél jóval nagyobb összeget kellett a Fradinak utalniuk. Arról nem is beszélve, hogy például egy gyümölcsnemesítéssel foglalkozó vidéki kutatóintézetnek, vagy egy fehérjefeldolgozó vállalatnak mi szüksége van arra, hogy hirdesse magát, ugyanis valamennyi támogató profilja gyökeresen eltért a sportétól. Az érintett cégek azonnal leállították kifizetéseket, amint (2001 elején) leváltották Torgyánékat az FVM éléről - állapította meg az ügyészség.

A Szabadi elleni második vádiratban ugyancsak hűtlen kezeléssel és csalással vádolja az ügyészség a volt államtitkárt és Torgyán József miniszter egykori bizalmasát, Simon Lászlót, többek között indokolatlan exporttámogatások és a cukor és a liszt piaci áron alul történő értékesítésére kiadott utasítások miatt, amellyel 200 millió forintos kárt okoztak az ügyészség szerint.

A vádpontok között szerepel olyan is, amely szerint Szabadi egy kht.-t arra utasított, hogy nagy értékű ajándékokkal lepje meg őt, és ezzel több mint egymillió forintos kárt okozott.

A vádirat szerint 638 millió forint vagyoni hátrányt okozott a volt államtitkár azzal, hogy piaci ár alatt értékesítette a cukrot és a lisztet, mégpedig az általa kijelölt néhány cégnek.

A második vádiratban vádlottként szerepel többek között Szabadi volt sofőrje és titkárságának vezetője, akikkel megfelelő végzettség nélkül fiktív tanácsadói szerződést kötöttek. A szerződésekkel sok milliós vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek, a sofőrt és a titkárnőt pedig orgazdasággal vádolják.

Feloldották a lakhelyelhagyási tilalmat

Bárándy György, Szabadi Béla védőügyvédje, a tárgyaláson kérelmezte a védencét sújtó lakhelyelhagyási tilalom feloldását, arra hivatkozva, hogy a vádlott az eljárás alatt együttműködött a hatóságokkal, és hogy a közeljövőben amúgy is sokat kell bíróságra járnia. A bíró a kérelemnek helyt adott.

Szabadi Béla a tárgyalás után nem kívánt nyilatkozni, mondván, hogy hamarosan a bíróság előtt fog számot adni.