Maradnak a pellengérre állított ügyészek

Vágólapra másolva!
A vádhatóság szerint nem ijedtek meg azok az ügyészek, akiknek a nevét és adatait a világhálón tárták a nyilvánosság elé a zavargásos perekben játszott szerepük miatt. Az ügyészség nyomozást rendelt el az ügyben, de problémát okozhat, hogy az ügyészeket és bírókat pellengérre állító egyik honlapot egy külföldi szolgáltatón keresztül működtetik.
Vágólapra másolva!

Továbbra is megtalálhatók az interneten azoknak a bíráknak és ügyészeknek a személyes adatai, akik a budapesti zavargásokban részt vevőkkel szemben ítéletet hoztak, illetve a vádat képviselték. A bírák és ügyészek neve mellett több esetben az otthoni telefonszámuk, mobilszámuk, sőt a fényképük is szerepel, amiért - a honlap szerkesztőinek megfogalmazás szerint - a vérbíróként ávós időket idéző ítéletekkel sújtották a tüntetőket.

A weblapon azt is ígérik, hogy a "jogtipró talárosok" listáját folyamatosan bővíteni fogják, és az olvasóktól is várják a rájuk vonatkozó további információkat. A megadott telefonszámok egyikén sem vette fel egyébként senki a kagylót, az egyik mobilszámon pedig géphang közölte, hogy előfizető ezen a számon nem kapcsolható, vagyis vagy letiltotta az illető a telefont, vagy pedig rossz számot közöltek az interneten.

Nem ijedtek meg az ügyészek

Az ügyészség kedden nyomozást rendelt el személyes adatokkal való visszaélés miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen. Kérdésünkre a Fővárosi Főügyészség szóvivője ezt azzal indokolta, hogy hiába beazonosítható a honlap szerkesztősége, azt az eljárás során kell megállapítani, hogy pontosan kiket terhel felelősség. Az [origo]-nak Morvai Attila azt is elárulta, hogy - bár a rendőrségi nyomozás valószínűleg hosszabb időt vesz igénybe - reményei szerint napokon belül eltüntethetők a honlapokról a jogsértő listák. "Hiszen az eljárás során például lefoglalhatja a rendőrség a szervert, ahonnan a honlap működik" - tette hozzá, de megjegyezte: bonyodalmat jelent, hogy az egyik weboldal nem magyarországi szolgáltatóval, hanem külföldi fenntartóval üzemel.

Az ügyészségi szóvivőt arról is beszélt, hogyan érintette az ügyészeket az eset. Szerinte, ha a megfélemlítés volt a céljuk a listák készítőinek, akkor ez nem sikerült, az érintett ügyészek nem ijedtek meg. "És senki sem jelezte, hogy emiatt nem akarna a továbbiakban ilyen feladatokat végezni, sőt..." - tette hozzá.

A Fővárosi Bíróság hétfőn jelentette be, hogy a bírák megfélemlítése miatt a rendőrséghez, az ügyészséghez és a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz fordulnak a bírósági vezetők. Erről a bírósági szervezet képviselőit, illetve az érintett bírókat is szerettük volna megkérdezni, de senki nem akart nyilatkozni. A nemzetbiztonsági szerv szóvivője a védelem gyakorlati megvalósításáról nem akart részleteket elárulni, de mint mondta, minden lehetséges törvényi eszközt bevetnek. "Ennek megfelelően át is csoportosítottuk az erőinket, hiszen elsőrendű államérdekről van szó" - tette hozzá Vajda Péter.

Félig jogszerű

Az internetre felkerült lista ügyében az adatvédelmi biztos vizsgálódni kezdett, neki pedig lehetősége van arra, hogy ha jogellenes adatkezelést észlel, megtiltsa a további törvénysértést, illetve elrendelje, hogy töröljék a jogellenes adatokat. Ha viszont a felszólításának nem tesznek eleget a honlap gazdái, akkor az egyetlen lehetőség számukra, hogy az ombudsman döntésével szemben a bírósághoz fordulnak. Így végül az a furcsa helyzet állhat elő, hogy a pellengérre állított bírók ügyében végül a bírói szervezet hozza meg az ítéletet.

A listák miatt egymással párhuzamosan többen is az adatvédelmi biztoshoz fordultak, így a Fővárosi Bíróság elnöke, az érintett bírák némelyike, de még állampolgári bejelentések is érkeztek. Péterfalvi Attila elmondta, hogy a két honlapon megtalálható adatok egy részének a nyilvánosságra hozása jogszerű. "A bírók és ügyészek közfeladatot látnak el, így a törvények szerint - az igazságszolgáltatás nyilvánosságának elve alapján - a feladataikkal kapcsolatos adatok mindenki számára nyilvánosak" - magyarázta az ombudsman, aki meg is nevezte ezeket a publikus adatokat: "ilyen a neve, a beosztása és az, hogy milyen ügyben járt el" Viszont lakcíme, mobiltelefonszáma nem közölhető - tette hozzá Péterfalvi.

Sólyom levelet ír

Az ügybe még a köztársasági elnököt is bevonták, hiszen a Magyar Bírói Egyesület levélben fordult Sólyom Lászlóhoz. Ebben azt kérték az államfőtől, hogy ne hagyja szó nélkül a bírák elleni támadást, az "ítélkezés bomlasztására irányuló kísérletet". Az [origo] megkeresésére Wéber Ferenc, a köztársasági elnök sajtófőnöke csak annyit közölt, hogy a bírói egyesületnek válaszlevelet fognak küldeni, mert mint mondta, elfogadhatatlannak tartanak minden törekvést, amely az igazságszolgáltatásban részt vevők eljárásának befolyásolására irányul. A magyar jogszabályok alapján viszont a köztársasági elnök kezében valószínűleg nincs olyan eszköz, amellyel ebben az ügyben ő érhetne el eredményt.

Gergely Zsófia