Economist: Gyurcsány jót tesz, de rosszul

Vágólapra másolva!
Nemcsak a magyar gazdaság, hanem egész Közép-Európa hírneve is múlik azon, mennyire válik be a szerencsejáték, amelybe belekezdett Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök - véli az Economist nevű tekintélyes brit hetilap, amely elemzésében alapvetően kiáll Gyurcsány mellett, de emleget hibákat is.
Vágólapra másolva!

Magyar táncok címmel hosszas elemzést közöl az Economist nevű tekintélyes brit hetilap legfrissebb száma a magyarországi eseményekről. "Íme valami, amit nem minden nap hallani egy miniszterelnök szájából" - kezdődik a cikk, majd többször is idézik Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök elhíresült mondatait ("Elkúrtuk. Nem kicsit. Nagyon." "Hazudtunk reggel, éjjel meg este.").

Nem szokásos bakiról van szó - fogalmaz a lap -, hanem egy talán érthető, de nem túl dicséretes módjáról annak, ahogy egy ország kellemetlen igazságokkal szembesül, és nemcsak a miniszterelnökéről, hanem saját magáról is.

Idézik a luxemburgi miniszterelnök, Jean-Claude Juncker szállóigévé vált mondását: "Mindannyian tudjuk, mit kell tennünk, csak azt nem, hogy utána hogyan nyerjük meg a választásokat." A vereségtől való félelem miatt, sok kormány végzi úgy, hogy elkerüli a kemény döntéseket, és addig tengődik, amíg olyan súlyos válságba kerül, hogy a szigorú lépések elkerülhetetlenekké válnak - emlékeztet az írás.

Ehhez képest Magyarország új utat jár - véli a brit gazdasági lap. A kormány elkerülte a nehéz döntéseket, meg is nyerte a választást, a győzelem után azonban nem a szokásos minta folytatódott - írja az Economist, szerinte ugyanis a koalíció helyesen kezdett el cselekedni, annak ellenére, hogy nem kényszerült válsághelyzetbe. A magyar problémák sajátossága, hogy ugyan súlyos a költségvetési helyzet, és vannak gondok a pénzügyi szektorban, de úgy tűnik, mindez nem érinti magát a gazdaságot, amelyet stabil növekedést jellemzett az utóbbi években.

Vannak ugyan kétségek a kormány által tervezett megszorító programmal kapcsolatban, de nem az a fő kérdés, hogy ez működni fog-e, hanem az, hogy a szavazók elfogadják-e - véli a hetilap, amely szerint egyértelmű, a kormány a választások előtt azt hitte: nem fogják elfogadni elképzeléseit az emberek. Most kénytelenek voltak ráébredni a magyarok, hogy éveken keresztül hazudtak nekik, márpedig nem ez a legjobb módszer a megszorítások elfogadtatására - jegyzi meg némi szarkazmussal az újság.

"A legjobb, amit mondani lehet, hogy Gyurcsány Ferenc végre brutális őszinteséggel szembenéz azokkal a problémákkal, amelyeket eddig nem létezőnek állított be ő maga és az ellenzék is" - fogalmaz az Economist, amely szerint azonban Gyurcsány most szerencsejátékba kezdett. Abban bízik, hogy a mögötte álló kormánypárti többség összetart addig, amíg a megszorító program elkezd működni, és meglesznek a gyümölcsei - írják.

Hozzátészik, hogy ezen a szerencsejátékon nagyon sok múlik. Nemcsak Magyarország gazdasága, hanem az euró bevezetése az új uniós tagállamokban, sőt egész Közép-Európa hírneve, amelyre most egyébként is árnyékot vet a lengyel vezetők önfejűsége, a szlovákiai helyzet és a cseh politikai válság - hangsúlyozza a brit hetilap

Végül a lap pár mondatban összefoglalta véleményét Gyurcsány politikájáról: "A szavazókkal való őszinteség és a választás megnyerése közül Gyurcsány a második lehetőséget választotta - ahogy a legtöbb politikus is tette volna. A kemény döntések és a tengődés közül viszont az előbbi mellett tette le most a garast, ami már nem annyira általános. Gyurcsány a helyes dolgot teszi, de helytelen módon. Szerencsétlenségére ezen a héten ez kiderült."