Kormányellenes tüntetés a Parlamentnél

Vágólapra másolva!
Hétfő reggelre körülbelül száz tüntető maradt a Parlament előtt Budapesten, ahol vasárnap este még több ezren követelték Gyurcsány Ferenc és kormánya lemondását. A nemzeti színű zászlókkal, gyertyákkal gyülekező tömeg azt követően vonult a Kossuth térre, hogy délután kiszivárgott a kormányfő balatonöszödi frakcióülésen elmondott beszéde, amelyben Gyurcsány Ferenc világossá teszi: szándékosan nem számoltak be a választási kampányban a tervezett megszorító intézkedésekről.
Vágólapra másolva!

Körülbelül száz ember tüntet hétfő reggel a Kossuth téren Gyurcsány Ferenc lemondását követelve - jelentette az [origo] helyszíni tudósítója. A rohamrendőrökkel egy húszfős csoport áll szemben, ők a leghangosabbak. "Mondjon le!", "Bukta!", "Nem megyünk haza!" - ezeket a mondatokat skandálják.

A tüntetés azt követően alakult ki, hogy nyilvánosságra került egy a májusi MSZP-s frakcióülésen készült hangfelvétel, melyen a kormányfő - trágár szavakat használva - arról beszél: szándékosan nem mondtak igazat a megszorításokról a kampány folyamán.

Vasárnap este az "Áruló!", "Takarodj", "Elkúrtad!", "Vesszen a kormány!", "'56,'56" szavakat skandáló emberek kiabálva, fütyülve követelték Gyurcsány és a kormányzat lemondását. Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy mit keresnek itt a Kossuth téren, többen azt mondták: "Most aztán leváltjuk ezt a kormányt".

Valamivel éjfél előtt már több ezren gyülekeztek a téren, túlnyomórészt fiatalok. Az MTI tudósítói fültanúi voltak, amint többen mobiltelefonon felhívták ismerőseiket, hogy jöjjenek el ők is a tüntetésre. A Kossuth téren teljesen lehetetlenné vált a közlekedés, a villamosközlekedés leállt, autóval nem lehetett behajtani még a környező utcákba sem. Később megjelent a téren Csurka István, a MIÉP elnöke is, aki alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását követelte és azt, hogy a "kommunistákat szorítsák ki az ország vezetéséből".

Fotó: Hajdú D. András

A Parlament körül már a tüntetés kezdetekor rohamrendőrök sorakoztak fel. Éjfél körül még több rendőrt vezényeltek a helyszínre, akik rohamsisakban, pajzzsal álltak sorfalat alkotva. Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, hogy mivel ez egy választási, politikai rendezvény, amelyet választási időszakban nem kell bejelenteni, a rendőrség nem oszlatja fel, hanem "biztosítja a helyszínt."

Az [origo] helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy éjfélkor teherautóval még több fémkordont hoztak a térre. Közben a helyszínre érkezett Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter, Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya és közbiztonsági helyettese, Lapid Lajos.

Fotó: Hajdú D. András

Éjjel egy óra körül a tüntetők egy kisebb csoportja Gyurcsány Ferenc budai házához ment. A körülbelül két tucatnyi embert azonban az átvezényelt rendőrök az utca végéről már nem engedték tovább.

Ezzel egyidőben a Kossuth térről tüntetők vonultak át a Lánchídon a Várba, a köztársasági elnök Sándor-palotában található hivatalához is - erősítette meg az MTI információját a BRFK szóvivője, hozzátéve, hogy ezt a helyszínt szintén rendőrök biztosítják. A Sándor-palota előtt a mintegy 200-300 ember énekelte a székely himnuszt és új választásokat követelt. Kerényi Imre rendező beszédet mondott, majd azt kérte az egybegyűltektől, hogy menjenek vissza a Kossuth térre.

Forrás: [origo]

Az [origo] helyszíni tudósítója éjjel fél háromkor arról számolt be, hogy a tiltakozó tömeg addigra nagyjából harmadára-negyedére csökkent. Az emberek lassan hazaszállingóztak, miközben páran megfonon arra biztatták a jelenlévőket, hogy tartsanak ki. Azok, akik maradtak, kiabálva felidézték például a délután napvilágra került Gyurcsány-beszédből azt a részt, ahol a kormányfő arról beszél: "lehet tüntetni a Parlament előtt, előbb-utóbb megunják, hazamennek". Egy kisebb csoport a "tolvajbanda" és az "akasszuk fel" szavakat skandálta tovább. Páran megpróbáltak CD lejátszót szerezni, hogy zene mellett virraszthassanak tovább.

Az MTI jelentése szerint hétfő hajnalra körülbelül 200 fős tömeg maradt a Kossuth téren, a rendre 70 rendőr vigyáz. A hajnali órákban rendőrségi fémkordont kezdtek felállítani a parlament köré, a tér aszfaltburkolata mentén. A tüntetők közül többen azonban megpróbálták ezt megakadályozni, például a földön fekve. Mások aludni feküdtek le a földre, egyesek kempingszéken ülve demonstráltak. A hajnali órákban a tüntetők bejelentették, hogy hétfőn petíciót adnak át a parlamenti pártoknak, amelyben a kormány lemondását követelik, illetve ajánlásokat fogalmaznak meg az ellenzék számára.

Vidéken is tüntettek

Egy 35-40-en fős csoport gyűlt össze Zalaegerszegen is, azt sürgetve, hogy mondjon le Gyurcsány Ferenc kormányfő - közölte a rendőrség hétfőn hajnalban. A zalaegerszegi Dísz téren egybegyűltek vasárnap éjjel két órán keresztül "beszélgetett félhangosan" arról, hogy a kormányfőnek távoznia kell - mondta el Csizmazia Péter, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A Hír Tv más városokból, így például Szolnokról is tüntetéseket jelentett, de ezeket hivatalos forrásból nem erősítették meg.

Vasárnap délután több médiumhoz - köztük elsőként az [origo]-hoz is - eljutott hangfelvétel a szocialista párt májusi balatonöszödi frakcióülésén készült. Ezen Gyurcsány Ferenc többek között úgy fogalmaz: "Hazudtunk reggel, éjjel meg este". A kormányfő vasárnap este több tévéműsorban is megpróbálta megmagyarázni az elhangzottakat.

[origo]/MTI