Klímaváltozásos viharokra készül Lamperth

Vágólapra másolva!
Órákon át vitatták meg miniszterek és ellenzéki képviselők az augusztus 20-i tragikus viharpánikot a parlament egyik bizottságában, de nem jutottak dűlőre. Az ellenzék szerint a politikai felelősök megúszták, a kormány szerint ilyen felelősség fel sem merült. Annyi újdonság kiderült, hogy Lamperth Mónika aggódik: a klímaváltozás miatt számítani kell hasonló váratlan eseményekre.
Vágólapra másolva!

"Katasztrófák Budapesten" - ezzel a címmel kezdeményezték ellenzéki képviselők az önkormányzati és területfejlesztési bizottság keddi ülését, amelyen főként az augusztus 20-i, öt halálos áldozatot követelő viharpánikot tárgyalták. Lamperth Mónika önkormányzati miniszter azt mondta, a meglévő jogszabályok módosítására és új előírások megalkotására készül a kormány annak érdekében, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő az augusztus 20-ihoz hasonló katasztrófák.

A miniszter szerint a jövőben fel kell készülni a klímaváltozás miatt szélsőségessé váló időjárás által okozott, hasonló eseményekre. Lamperth Mónika ennek ellenére többször hangsúlyozta, hogy éppen a fővárosi állami ünnepség közben lecsapott vihar elháríthatatlan, vis maior esemény volt, még akkor is, ha valóban történtek személyi mulasztások.

A bizottsági ülésen meghallgatták Szilvásy György kancelláriaminisztert is, aki az ellenzék közreműködését kérte a kétharmados többséget igénylő törvények megváltoztatásához. Mint mondta, a történtek rávilágítottak arra, hogy az ilyen esetekre vonatkozó jogszabályi háttér - például a gyülekezési törvény - már 17 éve hiányos.

A miniszter keddi bizottsági beszámolójában azt emelte ki, hogy a rendezvény lebonyolítása nincs közvetlen összefüggésben a bekövetkezett személyi sérülésekkel és kárral, hiszen ezeket nem a tűzijáték, hanem a vihar okozta. Szerinte azonban ez sem menti fel a személyi felelősség alól a meteorológiai szolgálat és a katasztrófavédelem azóta fegyelemi büntetéssel sújtott munkatársait, amiért nem informálták kellő időben azokat a döntéshozókat, akiknek lehetőségük lett volna a beavatkozásra, így akár a tűzijáték lefújására is.

Szilvásy már egy nappal a tragédia után elismerte, hogy az általa vezetett Miniszterelnöki Hivatalban hárman is leállíthatták volna a rendezvényt: Bodor Tibor főosztályvezető, Tóth Miklós szakállamtitkár és Gál J. Zoltán államtitkár. Ezt a döntést a fővárosi védelmi bizottság elnökeként Demszky Gábor főpolgármester, és maga a kancelláriaminiszter is meghozhatta volna, de mindketten azzal érveltek, hogy nem kaptak információt a közelgő veszélyről. Az ellenzék ezért többször kérte a miniszterelnököt: váltsa le a tűzijátékot megrendelő szervezet élén álló Szilvásy Györgyöt, Gyurcsány Ferenc szerint azonban nincsenek politikai felelősei az ügynek.

A veszélyérzet hiányát rótta fel az ellenzék

Nógrádi László, a bizottság KDNP-s tagja szerint azonban nyilván nem a természeti katasztrófáért, hanem a több halálos áldozatot követelő rendezvény megszervezéséért kellene vállalnia a politikai felelősséget a kormánynak. A képviselő szerint Demszky Gábort nem menti az, hogy nem informálták időben, mert egy felelős főpolgármesternek előre tájékozódnia kellett volna egy ilyen horderejű esemény napján.

A bizottság fideszes alelnöke, Kovács Zoltán is úgy vélte, hogy a rendelkezésre álló információk elegendőek lettek volna ahhoz, hogy az "illetékesekben felkeltsék a veszélyérzetet". Példaként hozta fel, hogy már délután viharjelzés volt érvényben a Balatonon és Kaposváron, valamint a fővárostól alig egy órányira fekvő Székesfehérváron is leállították a városvezetők a tűzijátékot, miután tájékozódtak a várható időjárásról. Kovács szerint az önmagában fokozott figyelmet igénylő, rendkívüli dolog, hogy több mint egymillió ember van egyszerre a budapesti utcákon. A képviselő, aki egyben Pápa polgármestere, azt is megjegyezte: a viharpánik óta az előrejelző szolgálat "átesett a ló túloldalára, hiszen 1800 polgármester kap naponta értesítést 30 kilométer per órás várható szélről".

Fotó: Hajdú D. András
Pánik tört ki a tűzijáték közben

A bizottság keddi rendkívüli ülésén meghallgatta Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetőjét, Tatár Attilát is, aki szerint nekik sokkal jobban lokalizált, pontosabb előrejelzésre, figyelmeztetésre van szükségük a meteorológiai szakemberektől ahhoz, hogy időben intézkedhessenek. Mint mondta, ennek ellenére tagadhatatlanul mulasztott a katasztrófavédelmi ügyeletes, aki a meteorológiai szolgálat 19 óra 39 perckor e-mailben elküldött riasztását csak órákkal később (23 óra 30 perc körül) olvasta el. A főigazgató azonban úgy vélte, hogy ha előbb eljutnak az információk az illetékesekhez, az is "kevés lett volna". Az előrejelzés ugyanis túl általános és pontatlan volt ahhoz, hogy ilyen erejű és pont a tűzijáték alatt lecsapó viharra számíthassanak.

Dunker Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke azonban a bizottság előtt egyértelműen kijelentette: "a meteorológia jelenleg ennyit tud, a szakma jelen állása szerint mi jól végeztük a dolgunkat". Az augusztus 20-i radarképek alapján szerinte még pár órával az esemény előtt is csak annyit tudtak mondani, hogy az esti órákban hidegfront éri el Budapestet. Prognosztizáltak ugyan 90 kilométer per óra erejű szelet, de végül ez is jóval elmaradt a fővárosban aznap este mért 100-130 kilométer per órás, óriási széllökésektől. Ilyen erejű szelet egyébként Budapesten utoljára fél évszázada, 1957-ben mértek - tette hozzá.

A bizottsági tagok kérdéseire az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke és a katasztrófavédelmi főigazgató is azt mondta, hogy felelősséget érez a történtek miatt, Lamperth Mónika pedig úgy fogalmazott: "mindenki végiggondolja, mit tehetett volna másként". Szilvásy György kancelláriaminiszter hangsúlyozta: a jelenlegi előírások szerint a tűzijátékot kivitelező Nexus Kft. jól végezte a dolgát, mert erre a katasztrófára nem lehetett felkészülni.

Az augusztus 20-i tűzijáték alatt bekövetkező viharban összesen öten haltak meg a fővárosba. A Dunán felboruló csónak két utasának holttestét csak napokkal később találták meg, ketten akkor vesztették életüket, amikor a rakparton rájuk dőlt egy fa, egy idős asszony pedig infarktust kapott. Több százan szenvedtek el különböző sérüléseket, miközben menekülni próbáltak a zsúfolt utcákon. Az [origo] is betekinthetett a tűzijátékot szervező Nexus Kft. és a Miniszterelnöki Hivatal közötti szerződésbe, amelynek mindössze egy rövid melléklete szólt a biztonságról és az egészségügyi intézkedésekről, a vis maiorról szóló részben pedig érintőlegesen említették meg az időjárást.

Gergely Zsófia