Megtalálták a vihar ötödik halottját

Vágólapra másolva!
Megtalálták a vasárnapi vihar ötödik halálos áldozatát: a férfi holttestét egy elsüllyedt csónakban találták meg a Duna budapesti szakaszán, az A38-as hajónál. Így ötre emelkedett az augusztus 20-i tűzijáték alatt támadt vihar áldozatainak száma. A viharban körülbelül ötszázan sebesültek meg, ketten még mindig életveszélyben vannak.
Vágólapra másolva!

Egy holttestet találtak csütörtökön egy elsüllyedt csónakban a Duna budapesti szakaszán, a Petőfi híd budai hídfőjénél horgonyzó A38-as állóhajónál. Az azonosítást követően a holttestről bebizonyosodott, hogy azé a férfié, akit a vasárnapi vihar óta kerestek - tudtuk meg Schőn Pétertől, a BRFK kommunikációs osztályvezetőjétől.

Az elsüllyedt csónak, amelyben a holttestre bukkantak, a szórakozóhelyként működő hajót rögzítő horgony kötelébe akadt bele. A vasárnap esti vihart követően egy felborult csónak két eltűnt utasát keresték a rendőrök. Egy nő holttestét hétfőn délután találták meg Ercsinél, ma pedig megtalálták a másik keresett személy holttestét is.

Így ötre emelkedett az augusztus 20-i tűzijáték alatt támadt vihar áldozatainak száma. A vasárnapi viharban hárman haltak meg azok közül, akik a partról nézték volna a tűzijátékot. Köztük volt egy 12 éves kislány is, aki a budai alsó rakparton vesztette életét, amikor rádőlt egy fa. Vele együtt meghalt egy fiatal, román állampolgárságú férfi is. A pesti oldalon egy idős nő halt meg, ő infarktust kapott.

Ketten még mindig életveszélyben

A vasárnap esti vihar után több száz sérültet szállítottak öt különböző budapesti kórházba; két ember még mindig életveszélyben van, a közel ötven súlyos sérült állapota lassan javul - tájékoztatták a kórházak az MTI-t csütörtök délután.

A Péterfy Sándor utcai kórházban még mindig életveszélyes annak a 15 éves lánynak az állapota, aki a viharban sérült meg, ő a súlyos belső sérülések és törések miatt fekszik a szubintenzív osztályon. A kórház tájékoztatása szerint egy 25 éves férfi súlyos bordatöréssel fekszik az intenzív osztályon, egy fiatal nő állapota javult, délelőtt már osztályra helyezhettek át.

Az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetben a vihar egyik sérültje továbbra is súlyos, életveszélyes állapotban van, csak lassú gyógyulás mutatkozik nála.

Feljelentések és vizsgálatok a viharpánik miatt

A tűzijáték alatt kitört viharpánik miatt azonnal vizsgálatot indítottak. A Miniszterelnöki Hivatalból azt a személyt - Bodor Tibort - bocsátották el, aki azért a szerződésért volt felelős, melyet a tűzijáték lebonyolítására kötöttek a Nexus Kft.-vel. További vizsgálatok is folyamatban vannak: vizsgálják a katasztrófavédelem és a meteorológiai szolgálat ügyeletes munkatársainak felelősségét.

A tűzijáték miatt többen feljelentést is tettek. Halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt összesen három feljelentés érkezett a tűzijáték szervezésében és lebonyolításában részt vevők ellen, kettő az ügyészségre, egy pedig a BRFK-ra. A három feljelentést egy ügyként kezelik.

Csütörtökön a Fővárosi Főügyészség feljelentéskiegészítést rendelt el a feljelentések ügyében - mondta a szervezet szóvivője az MTI-nek. Morvai Attila közölte: a feljelentéskiegészítés teljesítésével a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízták meg, a BRFK-nak 15 napja van arra, hogy az előírtakat teljesítse.

Az ügyészség hivatalból, illetve a sajtó útján is értesült arról, hogy különböző vizsgálatokat folytattak le, a feljelentéskiegészítésben a rendőrségnek össze kell gyűjtenie ezeket az iratokat és a jelentéseket, és azok alapján el kell döntenie, elrendeli-e a nyomozást vagy elutasítja a feljelentéseket.