Vágólapra másolva!
Hátrányos megkülönböztetés érte a mozgássérülteket egy vidéki áruházban, mert az akadálymentesítés elmaradása miatt nem vásárolhattak az épület emeletén - állapította meg az Egyenlő Bánásmód Hatóság. A tulajdonosok fél évet kaptak arra, hogy kerekesszékesek számára is megközelíthetővé tegyék az épület emeletét.
Vágólapra másolva!

2005. január elsejéig kellett volna megoldani a középületek, köztük az áruházak akadálymentesítését a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény szerint. Bár a határidő több mint másfél éve lejárt, a mozgássérültek még mindig nem tudnak feljutni egy megyeszékhely áruházának emeletére, emiatt fordult egyikük az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH). (A hatóság beszámolója konkrét nevek nélkül írja le a történteket.)

Az áruház társasházként működik, ezért az eljárás során a földszint tulajdonosa arra hivatkozott, hogy az ő területét akadálymentesen lehet megközelíteni, de a hatóság nem fogadta el ezt az érvelést. Álláspontjuk szerint nem mentség a tulajdonostársak közötti költségfelosztási vita sem, hiszen az akadálymentesítéssel mindannyian nyernének: többen látogatnák az áruházat, a mozgáskorlátozottakon kívül a babakocsival közlekedők is feljuthatnának az emeletre.

Az EBH határozata szerint jogsértő, hogy az akadálymentesítés elmulasztása miatt hátrány éri az áruházban a fogyatékossággal élőket. A hatóság arra kötelezte a tulajdonosokat, hogy hat hónapon belül pótolják a hiányosságot, ennek végrehajtását a helyszínen ellenőrzik majd.

Ha az építkezés nem történne meg, bírságot szabhatnak ki az áruházra - tudtuk meg az EBH Hatósági és Jogi Irodájának vezetőjétől, Gyarmati Edittől, aki szerint ilyesmire remélhetőleg nem lesz szükség, hiszen már az eljárás során is együttműködési készséget mutattak a tulajdonosok, sőt már egészen konkrét műszaki megoldástervek is születtek.

Az épület későbbi sorsától függetlenül azonban valószínűleg rövidesen nyilvánosságra hozza az EBH az áruház nevét. Ezzel a lépéssel azt szeretné elérni a hatóság, hogy ne forduljanak elő hasonló esetek, társadalmi szemléletváltás következzen be a fogyatékossággal élők helyzetének javítása érdekében. Az augusztusi határozathozatal után még 30 nap áll a tulajdonosok rendelkezésére, hogy a döntést bíróság előtt megtámadják. Ha ez időszak alatt ezt nem teszik meg, az áruház neve olvasható lesz az EBH honlapján.

Janecskó Kata