Fizet az állam a tragikus ünnep szervezőinek

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc szerint nincs politikai felelőse a legalább négy halálos áldozattal járó augusztus 20-i tragikus eseményeknek. Közben az [origo] betekinthetett a tűzijátékot szervező Nexus Kft. és a Miniszterelnöki Hivatal közötti szerződésbe, melynek katasztrófaterve hiányos volt. Mindössze egyoldalas melléklet szól a biztonságról és az egészségügyi intézkedésekről, a vis maiorról szóló részben pedig csak néhány szó esik az időjárásról. A szervezőknek kifizetik a teljes összeget.
Vágólapra másolva!

A kormány szerdán meghallgatta a legalább négy halálos áldozatot követelő viharpánik ügyében indított kormányzati vizsgálatot vezető Szilvásy György kancelláriaminisztert, és a tegnap lezárult eljárás anyagainak átnézése után Gyurcsány úgy döntött, hogy "nincs ok arra, hogy ebből a természeti katasztrófából bárki politikát csináljon, nincs tehát ok a politikai felelősség megállapítására" - közölte Danks Emese kormányszóvivő a szerda délutáni tájékoztatón.

A Fidesz és a KDNP azt követeli Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől, hogy még szerdán nevezze meg a tragédia politikai felelősét és váltsa le Szilvásy Györgyöt. Szilvásy hétfőn elismerte, neki is jogában állt volna lefújni a tragédiába torkolló rendezvényt, amelyre egyébként épp az általa vezetett hivatal adott megbízást. A miniszter azonban arra hivatkozott, hogy nem voltak információi a közelgő veszélyről.

A kancelláriaminiszter közlése szerint a Miniszterelnöki Hivatalban (MEH) rajta kívül még három személynek lett volna lehetősége leállítani a tűzijátékot: Bodor Tibor főosztályvezetőnek, Tóth Miklós szakállamtitkárnak és Gál J. Zoltán államtitkárnak, utóbbi azonban külföldön volt. Négyőjük közül végül a legalacsonyabb beosztású személyt, Bodor Tibort küldték el - őt mindeddig nem sikerült elérnünk.

Két mondat szól a rossz időről a szerződésben

A kormány teljesítettnek tekinti a Nexus által vállaltakat, vagyis fizetnek a cégnek a tűzijáték lebonyolításáért - közölte az [origo]-val a Kormányszóvivői Iroda. A MEH és a Nexus Kft. között július 18-án létrejött szerződésbe az [origo] elsőként tekinthetett be. E szerint a szervező cég nem felelős, ha vis maior helyzet miatt hiányos vagy késik a tűzijáték megszervezése. Korábban vis maiornak nevezte a történteket Szilvásy György kancelláriaminiszter.

A vis maiorként felsorolt lehetőségek között példaként a következőket említik: tűzvész, árvíz, járvány, biztonsági intézkedések, általános sztrájk. A terjedelmes, mellékletekkel ellátott szerződésben az időjárásról csupán néhány sor szól: "A felek megállapodnak, hogy a rendezvény időpontjában a többéves meteorológiai statisztikák szerint kevéssé valószínű, de nem kizárható rossz időjárás esetén a rendezvény átszervezésével, átalakításával próbálják annak megtartását maximálisan biztosítani. Végső esetben megoldásként szóba jöhet a rendezvények más időpontra történő átütemezése" - olvasható a szerződésben.

A rendezvényeken részt vevők egészségügyi ellátását és biztonságát megszervezni a szerződés szövege szerint a "biztonsági és egészségügyi tervben, valamint az irányadó és vonatkozó jogszabályokban" szereplők szerint kell. A "biztonságügyi és egészségügyi terv" az egyik mellékletben szerepel, ez azonban mindössze egy oldal. Ezen egy felsorolás szerepel arról, hogy melyik nap, milyen időpontokban kell például a bontásért, kordonokért, útlezárás biztosításáért felelős embereknek a helyszínen lenniük. Utána rövid szöveg következik: "A frekventált csomópontokon 7 db mentőautó áll rendelkezésre, egyeztetünk a társrendezvényekkel és ügyeletes kórházakkal."

Keddi sajtótájékoztatóján Szilvásy György kancelláriaminiszter a szerződésről azt mondta: hiányosságok voltak a szerződésben levő katasztrófatervben. A terv ugyanis csak a tűzijátékok miatt esetlegesen keletkező tűzről szólt, arról nem, hogy mi a teendő időjárási szélsőségek esetén. Az sem szerepelt benne, hogy a szervezőknek egyeztetniük kell a meteorológiai szolgálattal az időjárásról - mondta Szilvásy. A szerdai kormányszóvivő tájékoztatón elmondták, átnézték 2000 óta az összes tűzijátékos szerződést, és egyikben sem szerepelt időjárásra vonatkozó katasztrófaterv.

A Nexus egyébként nem csak a tűzijátékot, hanem az augusztus 19-ei Örömkoncertet, a Parlament előtti zászlófelvonási ünnepséget, a parlamentben tartott fogadást és a Kenyérfesztivált is szervezte. Mindennek költségeit valamivel kevesebb, mint bruttó 249 millió forintra becsülték a szerződésben.

Szilvásy is vidéken volt

Danks Emese kérdésre válaszolva elmondta, a családjával Balatonőszödön tartózkodó Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt vasárnap este tíz óra körül tájékoztatta a fővárosban történtekről Szilvásy György kancelláriaminiszter. Arra a kérdésre, hogy Szilvásy György ugyancsak a Balaton melletti településen tartózkodott-e vasárnap este, Danks Emese azt mondta, a miniszter vidéken tartózkodott családjával.

A szóvivő tájékoztatása szerint Tóth Miklós, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára vasárnap este azonnal tájékoztatta a viharról Szilvásy Györgyöt. A kancelláriaminiszter telefonon hívta Lamperth Mónika önkormányzati, valamint Molnár Lajos egészségügyi minisztert, akik már tudtak az eseményről, és tájékoztatták Szilvásyt a hatóságok által megtett intézkedésekről - tette hozzá Danks Emese. Mint mondta, a kancelláriaminiszter ezután tájékoztatta Gyurcsány Ferencet, aki vasárnap délután utazott Balatonőszödre.

Egy percre leáll minden

A kormány döntött arról is, Budapest vezetésével együtt arra kéri a fővárosiakat, hogy pénteken, azaz augusztus 25-én 12 órakor egyperces néma leállással fejezzék ki részvétüket és együttérzésüket a vasárnapi természeti katasztrófa áldozatai és sérültjei iránt - közölte a szóvivő. Hozzátette, pénteken a fővárosban megállnak a tömegközlekedési járművek, a Parlament és a főpolgármesteri hivatal épületére gyászlobogót tűznek. A kormány egyben felkéri a közmédiumokat, hogy 12 óra előtt egy perccel emlékezzenek az áldozatokra.

A kormányszóvivő elmondta azt is, a miniszterelnök felkérte Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési, valamint Persányi Miklós környezetvédelmi minisztert, vizsgálják meg, hogyan lehet a vasárnap estihez hasonló eseteket megelőzni, a hibákat kiküszöbölni.

Több feljelentés a viharpánik miatt

Közben az ügyészséghez két feljelentés érkezett "halált okozó gondatlan veszélyeztetésért" a tűzijáték miatt. Három napon belül eldől, indul-e nyomozás a tűzijáték szervezésében és lebonyolításában részt vevők ellen. Ezért a bűncselekményért egyébként kettőtől nyolc évig terjedő börtönbüntetés jár.

A rendőrségen is tett feljelentést Kerekes Gábor ügyvéd "halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés" miatt. "A BRFK vizsgálja a feljelentésben foglaltakat az ügyészséggel egyeztetve. Három napon belül kiderül, indul-e nyomozás" - mondta kérdésünkre Schőn Péter, a BRFK szóvivője.