Új metrót választhatnak a budapestiek

Vágólapra másolva!
Három különböző fajta metrószerelvény közül választhatják ki az új metrókocsikat a fővárosiak. Szavazni a főváros weboldalán lehet augusztus 15-ig. Az ígéretek szerint a 2-es és 4-es metró vonalán csendes, légkondicionált metrószerelvények közlekednek majd.
Vágólapra másolva!

Internetes szavazáson választhatják ki a budapestiek, hogy milyen metrókocsik járjanak a 2-es és 4-es metró vonalán. Az érdeklődők augusztus 15-ig a www.budapest.hu oldalon adhatják le voksukat a háromféle szerelvényre. A szavazást 12 971 szavazattal a kettes számú szerelvény vezeti, melyet egy francia villamos mintájára terveztek.

Demszky Gábor főpolgármester hétfői sajtótájékoztatóján számolt be a metróépítés munkálatairól, valamint az új járművekről. A metrószerelvények egyterűek, 80 méter hosszúak, a korábbinál csendesebbek és légkondicionáltak lesznek, valamint 800 utast tudnak majd szállítani. Mivel fékezéskor a gyorsuláskor felvett energiát visszaforgatják a hálózatba, energiatakarékosak is. A francia cég úgy tervezte meg a kocsikat, hogy probléma esetén a vezetői fülkéből elöl is ki lehessen szállni. A francia ALSTOM cég által gyártott 44 új metrószerelvény 2008 nyarától kezdené meg működését.

A főpolgármester közölte: külön megkérték a tervezőket, hogy a budapesti tradícióra alapozva a lámpatesteket elöl, egymáshoz közel helyezzék el, ahogy az az első, 1894-95-ben gyártott földalatti-szerelvényeken volt látható. A cég design-csapata ezért háromszor is járt Budapesten.

A 4-es metró építésével kapcsolatban a főpolgármester közölte, hogy az építkezések előrehaladott állapotban vannak, és a Szent Gellért téren a napokban megkezdik az úgynevezett résfalazást, melynek során az építkezési terület fölé betonlap kerül. Ennek köszönhetően szeptembertől megindulhat a felszíni gépjárműforgalom a tér eddig lezárt részén.

Molnár Gyula, a XI. kerület polgármestere hozzátette: céljuk az, hogy a beruházás a legkevésbé se zavarja a lakókat, és a lakosság tájékoztatására metróbiztost nevezett ki.