Vágólapra másolva!
A kormány tervezett megszorító intézkedései ellen tüntettek a szakszervezetek szombaton a Képviselői Irodaház mellett. A demonstráción sárga lapot kapott a kormány a szakszervezetektől. A néhány ezer fős tömeg nagy része azonban inkább pirosat adott volna. A gyűlésen a felszólalók a kormányt okolták a kialakult helyzetért, és úgy vélték a kisembereket büntetik az intézkedések.
Vágólapra másolva!

Mondjon le! - követelték a miniszterelnöktől többen is a tömegből kiabálva a szombati szakszervezeti demonstráción, amire a kormány tervezett megszorító intézkedései miatt került sor. Néhány tüntetőt azonban ennél jobban elragadott az indulat és magából kikelve ordibált, a kormányt szidta, miközben a szakszervezeti vezetők beszéltek. Volt olyan is, aki azt ígérete, forradalmat csinál, ha a parlament hétfőn megszavazza a megszorító intézkedéseket.

Néhány demonstráló megjelenése már a szervezőknek sem tetszett, egy idősebb férfit kitessékeltek a tömegből. Ő ugyanis az egyik radikális mozgalom pólóját viselte, a másik bűne az volt, hogy a Fidesz Gyurcsány-csomagról készített szórólapját ragasztotta egy táblára és azt tartotta a magasba. Egy Árpád-sávos zászlót szorongató férfi is hasonló sorsra jutott, a rendezők megkérték, hogy távozzon.

A dühös, csalódott hangulatot nem csak a bekiabálások érzékeltették, hanem a tömegben látható transzparensek is. Csótány diktátor, Kóka: sarccal a vasút felé, NEMSZP - igen, mekk csináltuk, Milyen Feri? Gyurcsány, aki a melóst veri, Furcsányi, fogd a munkakönyved és menj az Altusba - többek között ilyen feliratokat lehetett látni a demonstrálók által hozott táblákon.

A néhány ezer fős tömeg előtt a különböző szakszervezetek vezetői beszéltek. Gaskó István, a Liga Szakszervezet elnöke szólalt fel először. Előbb az ember, aztán a profit, ismertette a demonstráció jelszavát Gaskó. Szerinte a tervezett "radikális megszorításokkal" tűzoltásba kezd a kormány, ezért azt kellene tisztázni, ki gyújtotta mega tüzet. A tömegből többen kisegítették a Liga elnökét, és azt kiabálták: Gyurcsány! Gaskó is hasonlóan vélekedett, mint az emberek, azt mondta, minden felelősség a kormányt terheli a kialakult helyzetért.

Kifogásolta, hogy a "brutális áremeléseket" a munkavállalókkal fizettetik meg, ezért tiltakozásul egy sárga lapot mutatott fel a kormánynak. A tömegnek ez azonban nem volt elég, azt követelték többen is, rögtön adjanak piros lapot a kormánynak. Gaskó maradt ugyan a sárgánál, de azt ígérte, ha a parlament megszavazza a megszorításokat, a mostani tiltakozásnak folytatása következik.

A Fidesz megérti a demonstrálókat

Szijjártó Péter szerint a kormány által bejelentett megszorító csomag elviselhetetlen terhet jelentene az emberek- nek, ezért továbbra is arra kérik miniszterel- nököt, hogy vonja vissza azt még a parlamenti szavazás előtt. A Fidesz külön nem szervez demonstrációt a reformcsomag ellen.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok nevében szólalt fel. Úgy vélte, hogy a multik miatt van a nagy hiány, szerinte a nagy cégek 10 ezer milliárdot vittek ki az országból, és ezt most a kormány a munkavállalókkal akarja megfizettetni. Ezért azt követelte, hogy a kormány a munkavállalók érdekeit képviselje, ne a multikét.

Pataky Péter, az MSZOSZ alelnöke azt mondta, a kormány a könnyebb utat választotta, mert a munkavállalókra rakja a terhet, akiket a legkönnyebb megsarcolni. Szerinte e helyett azoktól kellene többet elvonni, akik egy fillérrel sem járulnak hozzá a közöshöz, de közben luxusvillákban élnek. Közölte, hogy a Gyurcsány-csomag a legszegényebbeken üt a legnagyobbat, mert megszünteti a minimálbér adómentességét. Pataky megígérte, hogy ha nem tudnak megállapodni a kormánnyal, a szakszervezetek keményebb eszközökhöz is nyúlnak majd. Azt azonban nem fejtette ki, hogy ez mit is jelent.

A rendezvény legindulatosabb beszédét Major Gábor mondta, aki a villamosenergia-ipari dolgozók nevében szólt. Úgy kezdte: Bűnösök vagytok! A kormány azt állítja, hogy 30 százalékkal növekedtek a bérek az elmúlt években, aránytalanul nagy a vásárlóerő. A kormány azt mondja, több adóra van szüksége a takarékos államnak! A miniszterelnök azt mondja, csak Magyarország számít. Meg a tőkések, meg a nagyvállalatok - tette hozzá Major, majd úgy folytatta: meg mi, 3,5 milliónyi munkavállaló, meg a nyugdíjasok, munkanélküliek is számítunk, mi együtt vagyunk a köztársaság. Amit csinálnak, az diktátum - folytatta, mert szerinte a munkavállalókkal fizettetik meg a nagy hiányt.

A demonstráció végén Kerpen Gábor, a pedagógus szakszervezet elnöke olvasta fel a szervezők közös állásfoglalását. E szerint a kialakult helyzetért a kormányt terheli minden felelősség, de a munkavállalókat sújtják az intézkedések. Ezért felszólították a képviselőket, hétfőn ne szavazzák meg a megszorító intézkedéseket.