Elmarad a politikai uborkaszezon

Vágólapra másolva!
A kormány megszorító csomagja ellen szombaton a szakszervezetek demonstrálnak Budapesten, eközben tegnap országos tandíjellenes médiakampányba kezdett a Fidesz. A Magyar Orvosi Kamara is a kabinet intézkedései ellen agitál tagjai körében - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A következő napokban derül ki, hogy miként és milyen hatékonysággal lesznek képesek artikulálni ellenérveiket azon társadalmi csoportok, amelyek a megszavazás előtt álló Gyurcsány-csomag kárvallottjai lehetnek.

A munkavállalók, pontosabban a szakszervezetek - harminc civil szervezet, köztük a Védegylet, az Élőlánc és a Magyar Szociális Fórum támogatásával - demonstráción tiltakoznak ma a kormány megszorító intézkedései ellen a Képviselői Irodaház melletti parkban. Követelik, hogy a kormány halassza el az intézkedésekkel kapcsolatos adótörvények július 10-re tervezett parlamenti végszavazását. A napilap úgy tudja, az egység azért nem tökéletes: az MSZOSZ tagszervezetei például vélhetően nem képviseltetik majd magukat nagy számban a mai megmozduláson, tagjaik között ugyanis sok az úgynevezett "balos", aki nem szívesen demonstrálna a szocialista többségű kormány ellen. Borsik János, az autonómok elnöke ezzel szemben úgy véli: "aki nem jön el tüntetni, az indirekt módon a csomagot támogatja".

Mindenesetre a kora reggeli órákban az ország minden részéből autóbuszok százai indulnak el, hogy 11 órára a fővárosba szállítsák a demonstrálókat. A Népszabadságnak több szövetségtől is azt nyilatkozták: tulajdonképpen a Liga elnöke hajszolta bele a szakszervezeteket a tüntetés szervezésébe. Gaskó István kezdeményezte ugyanis, hogy közösen lépjenek fel a Gyurcsány-féle csomag ellen. Szabó Endre, a közszféra dolgozóit képviselő Szakszervezetek Együttműködési Fórumának vezetője viszont már azt sem zárja ki, hogy az elégedetlenség végül sztrájkba torkollik - reméli ugyanakkor, hogy a tüntetés üzenete nem talál "süket fülekre".

A legnagyobb ellenzéki párt szintén a nyilvánosság erejét próbálja meg felhasználni a csomag elleni indulatok növeléséhez. A Fidesz tegnap az ország számos városában sajtótájékoztatót tartott a felsőoktatási tandíj bevezetésének következményeiről. Pécs, Békéscsaba, Miskolc, Szeged, Szolnok, Kaposvár, Szekszárd, Szombathely, Nagykanizsa - ezek voltak a helyszínek, a prezentáció mindenhol majdhogynem egy időben zajlott. Az összehangolt akciósorozat már címében is jelezte hangütésüket: "Főiskolások, egyetemisták, rettegjetek!". Ugyanezen tárgykörben meglehetősen racionálisan érvelnek a leginkább érintettek. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája sem tenné ugyan fizetőssé a felsőoktatást, az államilag támogatott helyek számának jelentős csökkentését viszont már támogatni tudná. Így a finanszírozási problémák megoldódnának szerintük.

A Magyar Orvosi Kamara nem demonstrál, felhívást intézett viszont tagjaihoz. Miután a kormány úgy döntött, hogy a kórházaknak a vállalkozói jogviszonyban foglalkoztatott egészségügyi dolgozóikkal szerződést kell bontaniuk, hogy minden munkavállaló közalkalmazott legyen a szférában (az ezzel járó bérezéssel és járulékfizetési kötelezettséggel), az orvosi kamara most szolidaritási akcióra szólította fel tagjait. Jelesül arra kérte őket, hogy ne pályázzanak azon kollégák megüresedett helyére, akik az új bérezési és adózási feltételek szerint nem voltak hajlandók megállapodni foglalkoztatóikkal. E tegnapi felhívás hatása ma még nem látszik, mindenesetre a szakmai képviseleten belüli hangulatot jól jelzi.

Július 10-én szavaz a Ház a Gyurcsány-csomag részleteiről. Hétfő estére kiderül, hogy célravezetőnek bizonyult-e a kormányzati akarat meghajlításában valamelyik tiltakozásforma. A szakszervezetek egyébként a demonstrációt vasárnap tartották volna, s azért hozták végül egy nappal előre, hogy a kabinetnek "legyen ideje gondolkodni".