Több ezer tüntetőt várnak a szakszervezetek

Vágólapra másolva!
Húsz civil szervezet is csatlakozott a szakszervezetek szombatra tervezetet demonstrációjához. A tüntetők azt követelik, hogy a kormány vonja vissza a munkavállalókat sújtó, megszorító intézkedéseket.
Vágólapra másolva!
Adók, árak emelésével nyit az új kormány/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20060610gyurcsany.htmlAz [origo] cikke a Gyurcsány-csomagról

Demonstrációt tart szombaton délelőtt 11 órától a Képviselői Irodaház előtt a hat országos szakszervezeti szövetség annak érdekében, hogy a parlament ne szavazza meg a Gyurcsány-csomagnak a munkavállalókat sújtó intézkedéseit. A szervezők több ezer ember részvételére számítanak.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke korábban elmondta: a demonstráció célja, hogy a kormány a legnagyobb megszorító tételeket vonja vissza, mert szerintük azok indokolatlanul nagy terheket rónak a munkavállalókra.

A tervezett intézkedések visszavonására azonban nincs sok esély, az Új egyensúly csomaggal kapcsolatos törvénymódosításokról ugyanis hétfői ülésén szavaz az Országgyűlés, és várhatóan a kormánytöbbség igennel szavaz majd.

A szombati tüntetésen részt vesz az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Liga Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma.

A tüntetéshez csatlakozott 20 civil szervezet is, köztük az Attac Magyarország, a Humanista Párt, a Zöld Fiatalok, a Civil Parlament és a Kádár János Baráti Társaság. Simó Endre, a civilek akcióját szervező Magyar Szociális Fórum Koordinációs Munkabizottságának vezetője az [origo]-nak elmondta: ha a parlament elfogadja a megszorító intézkedéseket, valószínűleg újabb megmozdulások várhatók.