Elfogták a magyar drogfutárok beszervezőjét

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették kedden este a hegyeshalmi határátkelőhelynél azt a miskolci nőt, akit egy nemzetközi kábítószercsempész bűnszervezet irányításával gyanúsítanak. A 30 éves nő szervezte be futárnak azt a hat fiatal magyart, akiket csempészés közben elkaptak, és így dél-amerikai börtönökbe kerültek. A magyarok alkalmanként 1 millió körüli összeget kaptak azért, hogy cipőjükben, csomagjukban vagy testüregükben drogot hozzanak be Európába.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vette kedden este a hegyeshalmi határátkelőnél a Nemzeti Nyomozó Iroda azt a 30 éves nőt, aki a gyanú szerint beszervezte egy nemzetközi csempészhálózatba a Dél-Amerikában elfogott miskolci drogfutárokat. Az RTL Klub híradója szerint a bécsi repülőtéren kedd éjszaka ügyvédei várták a 30 éves nőt, akit két éve az egész világon köröznek. Hegyeshalomnál akart belépni az országba, ahol már rendőrök várták. Megérkezése után azt nyilatkozta, hogy azért jött haza spanyolországi búvóhelyéről, mert tisztázni szeretné magát.

Az [origo] kérdésére a Nemzeti Nyomozó Iroda sajtóreferense megerősítette, hogy a kedd este őrizetbe vett személyt, F. Andrásnét gyanúsítják azzal, hogy részt vett egy nemzetközi kábítószercsempész hálózat irányításában, és beszervezte azt a hat magyar állampolgárt, akiket Dél-Amerikában, valamint a társukat, akit Angliában fogtak el. Bűnszervezetben elkövetett kábítószerrel visszaélés gyanúja miatt indult ellene és a felderített társai ellen eljárás. Hét személy szabadlábon védekezik, F. Andrásné őrizetben van, javasolni fogjuk, hogy rendeljék el az előzetes letartóztatását - tette hozzá Szabóné Csontos Stefánia.

Az eddigi adatok szerint F. Andrásné társaival együtt 2000 és 2005 között ismerősök útján szervezett be miskolci lakosokat Dél-Amerikából Nyugat-Európába irányuló kábítószercsempész feladatokra - közölte a sajtóreferens. A nyomozó iroda közleménye szerint a futárok Magyarországon megkapták a Dél-Amerikába - többnyire Venezuelába vagy Ecuadorba - szóló repülőjegyet, ahol átvették a kábítószert, amit preparált cipőben, testüregben, esetleg poggyászban csempésztek Madridba vagy Amszterdamba.

Ezért alkalmanként 3000-4000 euró (840 000-1 120 000 forint) fizetséget kaptak. A futár "üresen" tért vissza Magyarországra, tehát kokain ezen az úton nem került be az országba. A nyomozás jelenlegi szakaszában annyi bizonyos, hogy a bűnszervezet működése alatt - legalább 25 alkalommal - összesen mintegy 44 kg kokain csempészett át Dél-Amerikából Nyugat-Európába.

Nemzetközi együttműködéssel, a külföldi társszolgálatok segítségével sikerült azonosítani a kiterjedt hálózat Európában tevékenykedő szervezőit. Egyikük, a" Jery" gúnynevű nigériai származású férfi - aki a kedden letartóztatott magyar nő élettársa volt - már előzetes letartóztatásban van Magyarországon, de az eljárás befejezése után visszaszállítják Spanyolországba, hogy letöltse korábban megkezdett börtönbüntetését, amit szintén kábítószerrel visszaélés miatt szabtak ki rá.