Vágólapra másolva!
Támogatja a vizitdíjat a miniszterelnök, bár szerinte legalább annyi érv szól ellene, mint mellette - derült ki a Magyar Televízió hétfői Nap-kelte műsorából. Azt egyelőre nem tudja megmondani, hogy bevezetik-e.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök inkább vizitdíj-párti, de véleménye szerint majdnem ugyanannyi érv szól a vizitdíj ellen is, mint mellette - erről Gyurcsány Ferenc hétfőn a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában beszélt. "Én egy jelképes és nem teljes körű vizitdíj irányába egyáltalán nem vagyok zárt" - mondta. Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy lesz-e vizitdíj, úgy válaszolt: "még nem tudom megmondani". Gyurcsány szerint a vizitdíjból sok bevétel nem származik, azonban "kialakít egy viszonylag tudatosabb magatartást", másrészt önmagában ez a díj nem jelentene egészségügyi reformot, amely egy széles intézménybeli, filozófiabeli, finanszírozásbeli változás sorozat.

A színlelt szerződésekkel kapcsolatban a kormányfő azt mondta, hogy az országban mindenki kiskapukat próbál meg használni, példaként említette: azért állapodik meg "valami rejtett, furcsa módon" egy kórház és orvosa egy nem valóságos munkaviszonyban, hogy kevesebb TB-t kelljen fizetni. "De pont ebből a TB-ből finanszírozzuk az egészségügyi ellátást" - tette hozzá.

Nem értett egyet a kormányfő azzal a felvetéssel, hogy a reformok kapcsán a nagyobbik kormánypárt frakciója "mérhetetlenül frusztráltnak" tűnik. Mint mondta: "egy ilyen programot végigcsinálni sokkal nehezebb és bonyolultabb, mint olyan intézkedéseket hozni, amelynek nincsen sohasem kárvallottja, amelyet mindenki üdvözöl". Ezért retten vissza 16 éve minden kormány és kormányfő ezektől a lépésektől - közölte. Gyurcsány azt is megemlítette, hogy a személyes népszerűsége az elmúlt hónapban rohamosan csökkent, majd hozzátette: "Na, de muszáj megcsinálni".

Az év második felében vita kezdődhet a nyugdíjrendszerről, amelyet Gyurcsány szerint meg kell változtatni, mert ha minden így marad, akkor 2012-ben ez a nyugdíjrendszer nem lesz finanszírozható. "Nem lesz annyi pénzünk, amennyit ki kellene fizetni" - mondta a kormányfő, aki úgy fogalmazott: "ha szíjat hasítanak az én hátamból, én akkor sem fogom feladni a 13. havi nyugdíjat, csak azért, hogy megtakarítsunk".