A KDNP szóvivője viccnek tartja a képviselői spórolást

Vágólapra másolva!
A megszorításokat magukon kezdik - állítják a politikusok, szavak és tervek vannak is bőven, konkrétum annál kevesebb. Amiben eddig megállapodás született: a parlamenti bizottságok és azok tisztségviselőinek csökkentése kevesebb mint havi egymillió forintot hagy az ország kasszájában, ami az egyik kormánypárti aláíró szerint is csak "szimbolikus összeg". Igaz, ingyen busz- és vonathasználat a jövőben nem jár a képviselőknek, ám ezt meg az egyik ellenzéki párt politikusa nevezte viccnek.
Vágólapra másolva!

"Ha ismét megkapom az összes tisztséget, amelyet most viselek, akkor is kevesebb lesz a jövedelmem" - mondta az [origo]-nak Eörsi Mátyás. A szabad demokrata politikus volt az egyik aláírója az országgyűlési bizottságok, valamint azok vezető tisztségviselőinek számáról szóló ötpárti megállapodásnak.

Sok-sok monacói parlament

A mögöttünk álló ciklusban még 25 bizottság volt, most azonban csak 18 áll fel, így csökken a bizottsági elnökök és alelnökök száma (utóbbi 36-ra), vagyis a részükre kifizetett tiszteletdíj is. Ami viszont kudarc: nem tudták elérni a politikusok, hogy egy képviselő csak egy bizottságnak lehessen a tagja. Eörsi szerint - aki már több bizottságban volt elnök vagy alelnök a rendszerváltás óta - tragédia, hogy egyes bizottságokban közel 30 tag van. "Egy-egy ilyen bizottság létszáma nagyobb, mint a teljes monacói parlamenté" - hoz egy nemzetközi példát a politikus.

Eörsi volt bizottsági elnökként örül az alelnöki létszám csökkenésének, de csalódott a megállapodás végeredményében. Kérdésünkre, hogy mennyit szerettek volna spórolni saját magukon és végül mennyit takarítottak meg, azt felelte: "Havi tízmilliót akartunk, így viszont, hogy változatlanul mind a 386 képviselő beülhet a bizottságokba, csak kevesebb mint egymillió a megtakarítás hónaponként. Tény, ez csak szimbolikus összeg" - közölte a képviselő.

A fizetős tömegközlekedés egy vicc

"Ne vezessük félre az embereket, ezeknek a terveknek nincs jelentőségük a költségvetés helyzetére nézve" - mondta az [origo]-nak az ellenzéki KDNP szóvivője. Lukács Tamás ennek ellenére támogatandónak nevezte a politikusok zsebét is érintő megszorításokat, azonban mint mondta, ez inkább erkölcsi kérdés. Eörsi szerint viszont épp a kereszténydemokraták ellenkezésén bukott el az a törekvésük, hogy ne ülhessen be mind a 386 képviselő a bizottságokba. Lukács meglepve hallotta ezt tőlünk, ő nem tud ilyesmiről.

A KDNP szóvivője "tipikusan propagandajellegűnek" és "kósza ötleteknek" nevezte a kormányzat ez irányú törekvéseit. Lukács az eddig képviselői igazolvánnyal járó ingyenes BKV-, MÁV- és Volán-használat eltörléséről pedig azt mondta: "Ezt még gesztusértékűnek sem nevezném, ez egy vicc" - közölte az ellenzéki párt szóvivője.

Gógl Árpád fideszes képviselő még erősebben fogalmazott: "Ez egy nagy marhaság, egy nagy hülyeség" - mondta a volt miniszter, majd bocsánatot kért a fogalmazásért. Az eddig két bizottságban dolgozó politikus szerint ugyanígy a demagógia kategóriájába tartozik a bizottságokon való spórolás is. "Nem az a pótdíj a sok, amit a képviselőknek a fizetésükön felül kifizet az állam, hanem a szakértői díjak viszik a pénzt" - mondta az ellenzéki politikus.

Havi hatszázezer plusz

Az [origo] azért utánanézett, mennyit kapnak pluszban a politikusok. A parlamenti képviselők alapdíja 2006 áprilisától havi 220 ezer forint, erre jönnek rá a pótdíjak: a frakción belül és a bizottságokban betöltött tisztségekért járó összeg, az utazási és a szállásköltségek ellentételezése. Valamint alkalmazottuk után is költségtérítést kapnak. A most már csak tizennyolc bizottsági elnök pluszban az alapdíjnak megfelelő összeget, a 36 alelnök havi 176 ezer, míg a több száz bizottsági tag havi 88 ezer forintot kap az alapdíján felül.

Ennél jóval komolyabb összeg havonta a fenti címeken kifizetett költségtérítés: itt a pénz nagyságát a képviselő állandó lakóhelyének Budapesttől mért távolsága, valamint fővárosi szállásköltsége határozza meg. A 200 kilométernél távolabbról munkahelyükre járó képviselők havi 353 ezres költségtérítést kapnak, ez a maximum, míg a szálláshoz legfeljebb 110 ezerrel, az alkalmazott fizetéséhez 132 ezer forinttal járul hozzá az állam havonta. A politikusok meghatározó többsége mindezt igénybe is veszi.

A kevesebb pénz több tőkét hoz

Fotó: MTI
Csáky megoldja

Némi spórolást azért elértek a pártok tárgyalói: a jövőben már csak egy bizottsági tagságért jár teljes összegű pótdíj, a második tagságért - ha megszavazzák majd a törvényt - már csak ennek a 25 százaléka. Csáky András MDF-es politikus az elmúlt ciklusban tagsághalmozó volt, három bizottságban is dolgozott. Megkérdeztük, utánaszámolt-e annak, hogy a fent említett csökkentéseket követően mennyivel marad kevesebb a zsebében havonta. "Nem készítettem számvetést, nem foglalkozom ezzel, de nem is hiszem, hogy ebben az ügyben ez a fontos" - mondta Csáky.

A miskolci illetőségű Nyakó István MSZP-szóvivő mind az utazási, mind a szállásköltség tekintetében a havi maximális támogatást veszi igénybe. Utóbbi területen szintén felfedezhető némi szigorítási szándék, a vidéki bejelentett lakhelyű képviselőknek ugyanis ezt követően számlával kell igazolniuk, hogy hol és mennyiért laknak fővárosi tartózkodásuk alatt. "Ha kell, akkor majd hozunk számlát" - mondta erre a szocialista politikus. Arra vonatkozóan az eddig két bizottságban dolgozó Nyakó sem tudott konkrét összeget mondani, hogy havonta mekkora bevételkiesést jelent neki ez a néhány módosítás.

A ceglédi lakhelyű Csáky András 2005-ig lakást bérelt Budapesten, azóta "egyéb módon" oldja meg ezt a kérdést. Hogy ez pontosan mit jelent és hogy miként tesz majd eleget a számlaadási kötelezettségének, azt nem árulta el. Ő 100 kilométeren belül lakik a fővároshoz képest, ezért havi 220 ezret kap utazási költségtérítésként, míg ha nem tudná megoldani a számlás szállást, havi 110 ezertől esne el. Végül arra kértük az ellenzéki és a kormánypárti politikust egyaránt, hogy összegezze véleményét a saját zsebét érintő döntésekről. Csáky szerint "elfogadható", míg Nyakó azt mondta: "Amennyivel kevesebb pénzt viszünk haza, annyival nagyobb politikai tőkét hoz ez nekünk."

Lencsés Csaba